Καταλονία – Δημοσκόπηση: Μικρό προβάδισμα των κομμάτων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας

Με την ανακήρυξη εκλογών από τη Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου και μετά την επιβολή του άρθρου 155, ξεκίνησαν και οι δημοσκοπήσεις για την επομένη των εκλογών στην Καταλονία.Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Mundo. Ωστόσο, η μικρή διαφορά που καταγράφεται προμηνύει σκληρή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας λαμβάνουν το 42,5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά συγκεντρώνουν ποσοστό 43,4%.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Sigma Dos σε 1.000 άτομα, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, όσο δηλαδή η ισπανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, το κοινοβούλιο της οποίας προχώρησε σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει πρόεδρος».

«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι, μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Γαλλία δήλωσε ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας «μπορεί να θέσει υποψηφιότητα» στις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί από την ισπανική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, εκτός και αν η δικαιοσύνη πάρει διαφορετική αποφάση.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Πουτζντεμόν καλείται να θέσει την υποψηφιότητα του. Μπορεί να το κάνει, ναι», δήλωσε ο Φερνάντο Καρντερέρα στο ραδιόφωνο Europe 1.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δικαστικές διώξεις για «εξέγερση» ο Ισπανός πρέσβης απάντησε: «Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι. Για την ώρα, μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα