Καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τη φωτιά στο Μάτι ζητούν τέσσερις πανεπιστημιακοί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αnt1, οι τέσσερις πανεπιστημιακοί στρέφονται κατά όλων των φορέων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, την Πυροσβεστική, την αστυνομία τη γ.γ Πολιτικής Προστασίας και τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ραφήνας, καθώς οι ίδιοι την φονική εκείνη νύκτα διεσώθησαν από καΐκια ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί οκτώ ώρες πάλευαν μόνοι, αβοήθητοι στα βράχια εκλιπαρώντας με κλήσεις τους στο λιμεναρχείο Ραφήνας να τους περισυλλέξουν σκάφη του Λιμενικού. Έκαναν δεκάδες τηλέφωνα από το κινητό τους για βοήθεια, αλλά αγνοήθηκαν, αναφέρει το ρεπορτάζ του Ant1.

Όπως επισημαίνουν, παρά τις δεκάδες κλήσεις που έκαναν στο Λιμεναρχείο όλες αγνοήθηκαν, ενώ οι λάθος χειρισμοί του Λιμενάρχη έθεσαν σε κίνδυνο τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στις ακτές.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της μαρτυρικής παραμονής προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε με το τηλέφωνο της Άμεσης Επέμβασης του Λιμενικού Σώματος, στον αριθμό 108, αλλά χωρίς αποτέλεσμα […] Πραγματοποίησε 25 αναπάντητες κλήσεις μεταξύ 19.08 και 12.05» αναφέρουν.

Μάλιστα πέρα από το ότι τα τηλεφωνήματά τους δεν είχαν κανένα απολύτως αντίκρισματα, σύμφωνα με τον Βασίλη Ταουξή, νομικό εκπρόσωπο των πυρόπληκτων, οι πελάτες του εισέπρατταν συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι καταφθάνει το πλοιάριο από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Έτσι μετά από οκτώ ώρες πήγε και τους περισυνέλεξε ένα μικρό ιδιωτικό πλοιάριο.

Επίσης οι τέσσερις πανεπιστημιακοί κάνουν χρήση ακόμη δύο λόγων, οι οποία μαζί με τα παραπάνω τους έκαναν να ζητήσουν να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους.

Πρώτον, γιατί τις ώρες της φονικής πυρκαγιάς άφηνε να δένουν πλοία της γραμμής στο λιμάνι, αποβιβάζοντας αυτοκίνητα και προκαλώντας κομφούζιο στους παραλιακούς δρόμους και δεύτερον γιατί, κατά την είσοδό τους στο λιμάνι τα πλοία προκαλούσαν επικίνδυνους κυματισμούς στους γύρω κόλπους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πάλευαν να κολυμπήσουν για να σωθούν από τη φωτιά.

Κάποιοι άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα κύματα και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της παράλογης πρακτικής, υπογραμμίζουν οι τέσσερις πανεπιστημιακοί.

Επίσης, με υπόμνημά τους ζητούν αντίγραφα των συνομιλιών των πολιτών με το Λιμεναρχείο Ραφήνας και τον αριθμό 108, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα, προκειμένου να γίνει γνωστό τι ώρα δόθηκαν έντονες διάσωσης και τι ώρα πήγαν για παραλαβή τα πλοιάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα