Κατακραυγή για τις σεξιστικές δηλώσεις του Τραμπ

Με το δεύτερο debate για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να γίνεται σε μερικές ώρες (ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα), ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ιδιαίτερα «στριμωγμένος», μετά από την αποκάλυψη του βίντεο με σεξιστικές δηλώσεις του για γυναίκες.

Αυτή φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη κρίση για τον μεγιστάνα, με Ρεπουμπλικανούς να δηλώνουν ήδη ότι δεν τον στηρίζουν πλέον και κάποιους να του ζητούν να αποσυρθεί από την «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά.

«Τα ΜΜΕ και το κατεστημένο με θέλουν τόσο πολύ εκτός κούρσας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποσυρθώ, δεν θα απογοητεύσω ποτέ τους υποστηρικτές μου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φορούσε μικρόφωνο πριν από τη βιντεοσκόπηση εκπομπής και ακούγεται να μιλά για το πώς προσπάθησε να «ρίξει» μία παντρεμένη γυναίκα, περιλαμβάνοντας χυδαίες εκφράσεις. Ακόμη και η ίδια η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει τα λεγόμενά του «απαράδεκτα και προσβλητικά».

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές. Πάνω από 60 επιφανείς Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί με δηλώσεις τους καταδικάζουν τις δηλώσεις του Τραμπ, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν και ο Τζον ΜακΚέιν. Περισσότεροι από 20 κάλεσαν τον Τραμπ να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ακόμη και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Μάικ Πενς, έγραψε στο Twitter ότι δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί. «Ως σύζυγος και πατέρας, προσεβλήθη από τις λέξεις και πράξεις που περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Τραμπ, παρά την απαίτηση πολλών Ρεπουμπλικανών να αποσυρθεί ο μεγιστάνας και να είναι ο Πενς υποψήφιος. Δεν υπάρχει προηγούμενο- για οποιοδήποτε μεγάλο κόμμα στις ΗΠΑ- με αντικατάσταση του υποψηφίου σε τόσο προχωρημένο στάδιο της προεκλογικής καμπάνιας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει τρόπος να τον αναγκάσουν να αποσυρθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία σε αρκετές πολιτείες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα