Καταθέτει προϋπολογισμό η Ιταλία-Αναμένεται μεγάλη μάχη με τις Βρυξέλλες

Η Ιταλία καταθέτει τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού της στην Κομισιόν και όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε μία σύγκρουση που κανείς δεν γνωρίζει που θα μας οδηγήσει.

Η λαϊκιστική κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε παρά τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις Βρυξέλλες και τις αγορές, φαίνεται πως δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τη Δευτέρα αναμένεται ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει να προβλέπει έλλειμμα 2,4% για το 2019.

Και φυσικά, εφόσον αυτό συμβεί αναμένεται να ξεσπάσει μία μεγάλη διαμάχη της Ιταλίας με την ΕΕ, την ώρα φυσικά που και οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους, ανεβάζοντας σημαντικά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Κομισιόν, ΔΝΤ, αλλά και ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει την Ιταλία ότι δεν μπορεί να μη σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο, οι λαϊκιστικές δυνάμεις της ιταλικής συγκυβέρνησης μοιάζουν (για την ώρα τουλάχιστον) να επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης.

Ξεκινά λοιπόν μία εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα που αναμένεται να φέρει και σημαντικές διεθνείς αναταράξεις, με την Ελλάδα δυστυχώς να δείχνει πως επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις αποφάσεις της Ρώμης. Τα ελληνικά ομόλογα λειτουργούν με τα ιταλικά ως συγκοινωνούντα δοχεία και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί με προβληματισμό, αλλά και με ψυχραιμία τις εξελίξεις.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα