Καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου ο πρώην αντιπρόεδρος του Κονγκό

bcvbcbΣε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε την Τρίτη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης ο πρώην αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζαν-Πιερ Μπεμπά, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μπεμπά αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο που καταδικάζεται από το ΔΠΔ για εγκλήματα που αφορούν σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και τον πρώτο που κρίνεται υπεύθυνος για εγκλήματα που διέπραξαν οι άνδρες του.

 Σύμφωνα με τους δικαστές, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης δεν κατάφερε να ελέγξει αποτελεσματικά τον ιδιωτικό στρατό του, με αποτέλεσμα οι άνδρες να προβούν σε βιασμούς, δολοφονίες και λεηλασίες με «ασυνήθιστη βαρβαρότητα», στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το 2002.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ήδη ανακοινώσει από την Δευτέρα ότι σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την καταδικαστική απόφαση. Ο Μπεμπά, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας που εξελίχθηκε σε πολέμαρχο, είχε κριθεί ένοχος στις 21 Μαρτίου για τις δολοφονίες και τους βιασμούς που διέπραξαν οι άνδρες του Κινήματος Απελευθέρωσης του Κονγκό (MLC) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2003.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι η βαρύτερη που έχει επιβάλει ποτέ το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2002 με σκοπό να δικάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίες και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Μπεμπά ποινή κάθειρξης «τουλάχιστον 25 ετών».

Είναι επίσης η πρώτη φορά που το ΔΠΔ χαρακτηρίζει εγκλήματα πολέμου τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία, καθώς και η πρώτη φορά που καταδικάζεται ένας πρώην αντιπρόεδρος μιας χώρας.

Μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, από τα τέλη του 2002 μέχρι τις αρχές του 2003, περίπου 1.500 άνδρες του MLC προέβησαν σε δολοφονίες, λεηλασίες και βιασμούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου είχαν μεταβεί για να στηρίξουν τον πρόεδρο της χώρας, Ανζ-Φελίξ Πατασέ, τον οποίο επιχειρούσε τότε να ανατρέψει ο στρατηγός Φρανσουά Μποζιζέ.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στοιχείο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα