Καταγγέλλουν καθυστερημένη αντίδραση του Λιμενικού

Ευθύνες στην ελληνική ακτοφυλακή για σημαντική αργοπορία στη διάσωση των ναυαγών στο Αγαθονήσι πριν δέκα μέρες επιρρίπτουν οι τρεις επιζήσαντες, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Spiegel για τα αίτια της πρώτης προσφυγικής τραγωδίας για το 2018 κατά την οποία πνίγηκαν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6 παιδιά και ένα βρέφος.

Άλλοι τρεις από τους 22 πρόσφυγες, που επέβαιναν στη μηχανοκίνητη ανοιχτή βάρκα εκείνο το βράδυ, θεωρούνται αγνοούμενοι. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι ένας Αφγανός, συγγενής των προσφύγων, ο οποίος είχε φτάσει δύο μήνες νωρίτερα στη Σάμο και διέμενε στο κέντρο υποδοχής ειδοποιήθηκε, μέσω της εφαρμογής WhatsApp από ανθρώπους ότι το πλεούμενο βυθίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, ο άνδρας προσπαθούσε επανειλημμένα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Μαρτίου να επικοινωνήσει με τις αρχές, ενώ ο ίδιος φέρεται να αναφέρει ότι συνέχισε μέχρι το βράδυ. «Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο, που πραγματοποίησε την κλήση», γράφει.

«Ζήτησε βοήθεια από τις τοπικές αρχές και μετέβη σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί παρακαλώντας τους να αναζητήσουν τους συγγενείς του. Όλοι όμως τον καθησύχαζαν ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς. Εκείνος όμως δεν τους πίστεψε και συνέχισε να απευθύνεται στους αστυνομικούς μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά και τις αστυνομικές αρχές στη Σάμο. Το τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές, ποιόν ειδοποίησαν ή αν ειδοποίησαν κάποιον, παραμένει άγνωστο», γράφει το δημοσίευμα.

24 ώρες μετά

Οι επιζήσαντες, δύο γυναίκες κι ένας άνδρας, καταγγέλλουν πως οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί, αλλά δεν το έπραξαν. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περισσότερες από 24 ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα. Τότε όμως ήδη κάτοικος από το Αγαθονήσι είχε εντοπίσει τους επιζήσαντες.

Ακόμη, τονίζουν πως άγνωστο σκάφος έπλεε για ώρα κοντά στο σημείο που ανετράπη το πλεούμενο των προσφύγων χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης και πως «απομακρύνθηκε όταν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί».

Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, στο νοσοκομείο, όπου συνομίλησε με τους πρόσφυγες, και υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες. Και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε ότι θα διερευνηθεί «τι συνέβη και αν κάποιος είναι υπεύθυνος, θα είμαι πολύ σκληρός», ενώ φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Spiegel 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα