Κατά του ν/σ για το Προσφυγικό η KEEΡΦΑ

prosfyges 221454672411

Με το νομοσχέδιο για το προσφυγικό της κυβέρνησης, υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η KEEΡΦΑ (Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή»), νομοθετούνται η πλήρης καταρράκωση του δικαιώματος στο άσυλο, η δυνατότητα μαζικής απόρριψης αιτήσεων ασύλου ως «απαράδεκτων» (άρθρα 54, 55 και 56 του σ/ν), η ταχύρρυθμη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου και στους δύο βαθμούς εντός 14 ημερών (άρθρο 60 παρ. 4 του σ/ν), η «κατ’ εξαίρεση» δυνατότητα κράτησης όσο διαρκεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου (άρθρο 46 του σ/ν), η διαιώνιση της πολιτικής της κράτησης (άρθρο 16 παρ. 6) και των απελάσεων (άρθρο 14 παρ. 10) για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, η εν λευκώ εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργών για τους κανονισμούς λειτουργίας των κέντρων ταυτοποίησης-συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (άρθρο 17 του σ/ν).

Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει πως η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2013/32/ΕΕ δεν διευρύνει την προστασία για τους αιτούντες άσυλο, αντίθετα, σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομοθεσίας που μεθοδεύεται ταυτόχρονα από το τουρκικό κράτος τα αμέσως επόμενα 24ωρα, η μαζική διεκπεραίωση και απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και η επιστροφή χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία θα είναι πλέον νομότυπες και σύμφωνες με το «ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η ανακοίνωση κλείνει λέγοντας, πως «κανείς βουλευτής και καμία βουλευτίνα που εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων δεν πρέπει να ψηφίσει το «αντιπροσφυγικό σχέδιο νόμου/μνημόνιο» που κατέθεσε η κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα