Κατάρ: Προσκομίστε αποδείξεις για τις κατηγορίες εναντίον μας

Το Κατάρ ζήτησε αποδείξεις για τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει τέσσερις αραβικές χώρες εναντίον του περί στήριξης της τρομοκρατίας, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για να αποκλιμακώσουν την άνευ προηγουμένου κρίση στον Κόλπο.

Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και του επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις και ότι συνδέεται με το Ιράν.

Την Τρίτη,  οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Εμιράτων, καθώς και ένας υπουργός του ουδέτερου στη διαμάχη Κουβέιτ συναντήθηκαν στις ΗΠΑ, όπου ο Ρεξ Τίλερσον έχει εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

Οι τέσσερις αντίπαλοι του Κατάρ έχουν δώσει διορία 10 ημερών στη Ντόχα προκειμένου να συμμορφωθεί με τον κατάλογο των 13 απαιτήσεών τους, που της επιδόθηκε στις 22 Ιουνίου από το Κουβέιτ.

Μεταξύ άλλων ζητούν από το Κατάρ να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, να περιορίσει τις σχέσεις του με το Ιράν και να κλείσει τη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο έδαφός του. Το Κατάρ δεν έχει απαντήσει, αλλά έχει χαρακτηρίσει τις απαιτήσεις αυτές παράλογες.

«Το Κατάρ θα δεσμευθεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» με τους αντιπάλους του, «αν οι κατηγορίες τους περί στήριξης της τρομοκρατίας υποστηριχθούν από ξεκάθαρες αποδείξεις», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Αμπντελράχμαν Αλ Θάνι.

Τις δηλώσεις έκανε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τίλερσον στην Ουάσιγκτον και μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα ομολόγου του, Άντελ Αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος επεσήμανε με ανάρτησή του στο Twitter ότι τα 13 αιτήματα «δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Τώρα το Κατάρ πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

«Αυτό αντιβαίνει στις αρχές στις οποίες βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις, διότι δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε αιτήματα και να αρνούμαστε να τα διαπραγματευτούμε», απάντησε ο επικεφαλής της καταριανής διπλωματίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα