Κατάρ: Η Σαουδική Αραβία θέλει να επαναφέρει «τις σκοτεινές εποχές των φυλών»

Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται ότι προσπαθεί να οργανώσει αλλαγή εξουσίας στο γειτονικό κράτος του Κόλπου, το Κατάρ.

Το Κατάρ υφίσταται εμπάργκο «ηλικίας» ήδη τεσσάρων μηνών, το οποίο επιβλήθηκε από μια ομάδα άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία. Η συμμαχία κατηγόρησε το Κατάρ ότι ενώνει δυνάμεις με το Ιράν στη στήριξη της τρομοκρατίας.

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Gulf Cooperation Council, τόνισε την Τρίτη μιλώντας στο CNBC πως η Σαουδική Αραβία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αποσταθεροποιήσει την ηγεσία του Κατάρ.

«Βλέπουμε αξιωματούχους της (σαουδικής) κυβέρνησης να μιλούν για αλλαγή καθεστώτος. Βλέπουμε αξιωματούχους να υποκινούν το λαό να βγει και να διαδηλώσει ενάντια στην κυβέρνησή του, επομένως πρόκειται για αλλαγή καθεστώτος», υποστήριξε ο υπουργός.

«Βλέπουμε μια χώρα που επαναφέρει τους σκοτεινούς καιρούς των φυλών και τις ενώνει προκειμένου να δημιουργήσει μία πίεση σε συνδεδεμένες φυλές στο Κατάρ», πρόσθεσε.

Ο Al Thani επεσήμανε πως η πρόθεση της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν, στην πραγματικότητα δεν ήταν να αναχαιτίσουν την τρομοκρατία, αλλά περισσότερο «να δείξουν ασέβεια και να τραμπουκίσουν».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι, από την αρχή της διπλωματικής κρίσης, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Εμιράτο του Κουβέιτ έχουν βοηθήσει να αμβλυνθεί η ρητορική και να αποτραπεί η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τους τέσσερις.

Το διεθνές δίκτυο υπενθυμίζει πως ο συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ανέλαβε δράση ενάντια στο Κατάρ αφότου το εμιράτο αποκατέστησε τους διπλωματικούς δεσμούς με το γειτονικό Ιράν. Επ’ αυτού, ο Al Thani επιχειρηματολόγησε πως το Κατάρ δεν μοιράζεται τις αξίες του Ιράν αλλά χρειάζεται να έχει ανοικτό διάλογο με τη χώρα.

«Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν δεν αλλάζει την πολιτική μας ως προς αυτούς. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις εντάσεις μαζί τους. Χρειάζεται να έχουμε διάλογο», τόνισε.

Τέλος, δεδομένου πως το Κατάρ αποτελεί βάση για χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα που αντιμάχονται τον ISIS, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το εμπάργκο είναι επιβλαβές γι’ αυτόν τον αγώνα: «Το 90% των προμηθειών μας, των τροφίμων μας, των φαρμάκων μας, προέρχεται από τα χερσαία σύνορα και μέρος αυτών πηγαίνει στη βάση», εξήγησε.

Πάντως ο Καταριανός υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al Thani, υποστήριξε πως το εμπάργκο δεν «παραλύει» το Κατάρ. Όπως δήλωσε εχθές, η χώρα έχει βρει τρόπους να αποφύγει το χερσαίο αποκλεισμό, εισάγοντας και εξάγοντας από θαλάσσης και αέρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα