Κασμίρ: Συγκρούσεις μεταξύ αποσχιστών ανταρτών και αστυνομίας(Βίντεο) – 10 νεκροί

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο διοικούμενο από την Ινδία Κασμίρ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 10 άτομα – πέντε αστυνομικοί, ένας στρατιώτης, δύο πολίτες και δύο ύποπτοι αποσχιστές αντάρτες, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.

Αποσχιστές αντάρτες έστησαν ενέδρα σε μια αστυνομική περίπολη στην πόλη Αχαάμπαλ, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, δήλωσε αστυνομικός στο πρακτορείο ειδήσεων της AFP την Παρασκευή.

Οι ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο διαιρεμένο μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν Κασμίρ έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες στις ινδικές κυβερνητικές δυνάμεις που περιπολούν την περιοχή ως μέρος των επιχειρήσεων «αντι-επέμβασης».

Νωρίτερα, οι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις τις αστυνομίας επέδραμαν στο χωριό Arwani στις άκρες του χωριού όπου οι ένοπλοι άνδρες κρύβονταν σε δύο σπίτια, βάζοντας φωτιά σε αυτά, όπως δήλωσε η ίδια πηγή της αστυνομίας.

Δύο πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός εφήβου, σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εκατοντάδες χωρικούς που ανέβηκαν στην περιοχή της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων για να βοηθήσουν τους διαδηλωτές να διαφύγουν, δήλωσε ο αστυνομικός.

Δυο ύποπτοι αποσχιστές αντάρτες σκοτώθηκαν επίσης, δήλωσε ο αξιωματικός.

Οι αναταραχές εξαπλώθηκαν στα γειτονικά χωριά καθώς χιλιάδες κάτοικοι συγκρούστηκαν με κυβερνητικές δυνάμεις, εκσφενδονίζοντας πέτρες και φωνάζοντας: «Θέλουμε την ελευθερία μας» και «Ινδία πήγαινε πίσω».

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, εκπρόσωπος του ινδικού στρατού δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν οι πακιστανικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον ινδικών θέσεων στη νότια Ναούσερα κατά μήκος της συνοριακής Γραμμής Ελέγχου (LoC) που χωρίζει το Κασμίρ στα δύο μεταξύ των δύο κρατών.

Οι δύο στρατοί ανταλλάσουν πυρά κατά μήκος των de facto συνόρων σχεδόν σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας πολίτες και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κατηγορούν ο ένας τον άλλον για παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που ίσχυε από το 2003.

Το Κασμίρ έχει διαιρεθεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1947, αλλά και οι δύο χώρες διεκδικούν πλήρως αυτή την περιοχή στις παρυφές των Ιμαλαΐων.

Η Ινδία διατηρεί περίπου 500.000 στρατιώτες στην περιοχή και κατηγορεί το Πακιστάν για την υποκίνηση αναταραχών.

Το Πακιστάν αρνείται τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι παρέχει μόνο διπλωματική υποστήριξη στον αγώνα του Κασμίρ για το δικαίωμα αυτοδιάθεσής του.

Αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες νέοι έχουν ενταχθεί σε αυτονομιστικές ομάδες από τον περασμένο Ιούλιο, αφού ένας δημοφιλής διοικητής των αποσχιστών ανταρτών σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, προκαλώντας μήνες ευρείας κλίμακας διαμαρτυριών στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα