«Καρφωμένο» στο τραπέζι το ζήτημα του ελληνικού χρέους

kdjhfkjladΦαίνεται ότι πλέον το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι απλά πάνω στο τραπέζι,αλλά έχει “καρφωθεί” πάνω σ’αυτό και δεν μετακινείτε,με αποτέλεσμα η συζήτηση γύρω από τους τρόπους διευθέτησης του, να αποτελεί βασικό παράγοντα συμφωνιών,διαφωνιών,αλλά και ισορροπιών μεταξύ των θεσμών.

Συνάντηση Λιού-Ντάισελμπλουμ

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία.

Ο Τζακ Λιου ζήτησε από τους Ευρωπαίους ευελιξία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο μέσω μιας σημαντικής ελάφρυνσης.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Το θέμα του χρέους, που θα συζητηθεί την Τρίτη, έχει διχάσει τους δανειστές, με το ΔΝΤ να ζητά σταθερά επιτόκια, περίπου 1,5%, μέχρι το 2040, μια πρόταση στην οποία η Ευρώπη αντιτίθεται. Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο τονίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ντάισελμπλουμ: Κλείνει το χάσμα για το χρέος 

Λίγο αργότερα ο  πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της μπορούν να κλείσουν την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στη συνάντηση της 24ης Μαϊου.

«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, επομένως πιστεύω ότι μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όσοι ζητούν ελάφρυνση του χρέους «εδώ και τώρα» έχουν μαλακώσει τη στάση τους και την ίδια στιγμή αυτοί που δεν δέχονταν μέχρι πρότινος καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη στάση τους, βοηθώντας έτσι να κλείσει λίγο το χάσμα.

«Φέτος ή του χρόνου, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανείου για τους Έλληνες. Μακροπρόθεσμα, έχουμε μια σειρά επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε, όπως η επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, μια περίοδος χάριτος ή τα επιτόκια. Προσωπικά, προτιμώ να έχουμε σαφείς επιλογές στα μέτρα που ετοιμαζόμαστε να πάρουμε και να δούμε τι χρειαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση χρέους

Το ΔΝΤ είναι απίθανο να αποδεχθεί μια ασαφή υπόσχεση ελάφρυνσης του χρέους «εάν χρειαστεί», όπως ανέφερε χθες στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των θέσεών του.

Η θέση του Ταμείου είναι ότι ο μηχανισμός και το μέγεθος ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

«Η όποια ελάφρυνση δοθεί στη συνέχεια θα πρέπει να έχει “κλειδώσει”» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Στο σημείο αυτό έγκειται η έντονη διαφωνία των Ευρωπαίων -και κυρίως της Γερμανίας- που δεν θέλουν να «κλειδώσουν» τίποτα τώρα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι θετικός στο ζήτημα της ελάφρυνσης αλλά μετά το 2017, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα