«Καρφιά» Μακρόν για την υποψηφιότητα Βέμπερ

Την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσημα ο συντηρητικός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να μη δείχνει διατεθειμένος να τον υποστηρίξει εξαιτίας της αντιφατικής στάσης που έχει κρατήσει το ΕΛΚ. «Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε και τη Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα» φέρεται να δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το Spiegel.

Αυτή ήταν η απάντησή του στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μάφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ είναι «απολύτως στην πλευρά της προόδου» σημείωσε ο Εμ. Μακρόν. Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Όρμπαν. «Δεν μπορείτε επομένως να υποστηρίζετε και τη Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα. Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στην αντίπερα όχθη, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε μεν την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Βέμπερ, εμφανίστηκε, δε, κάπως επιφυλακτική.

«Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι τότε, αλλά το πρώτο βήμα έγινε τώρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Θέλω να γίνω ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και να είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στο Twitter ο 46χρονος Βέμπερ στη διάρκεια συνεδρίασης με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός του (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα