Καραχάλιος: «Η ΝΔ δεν πρέπει να γίνει startup ή ΜΚΟ»

Σήμα κινδύνου για την πορεία που διαγράφει η Νέα Δημοκρατία εκπέμπει ο Νίκος Καραχάλιος μέσω της «Νέας Σελίδας», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα κινδυνεύει να «μοιάζει περισσότερο με μια ελπιδοφόρα startup, ένα έξυπνο think tank ή μια δραστήρια ΜΚΟ»! Ο κ. Καραχάλιος είχε διατελέσει γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, ήταν στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ είναι επικεφαλής του FORUM 2020, ενός ανεξάρτητου think tank. Η πρόσφατη δημόσια επιστολή του, με αιχμηρή κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ, «άναψε φωτιές» στο Μοσχάτο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, εκνευρίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τον αποκάλεσε «Αγαπητέ Κυριάκο» και όχι «πρόεδρο», αν και γνωρίζονται από παιδιά, καθώς φοίτησαν στο ίδιο σχολείο. «Ολοι μας έλεγαν γιατί δεν μιλάνε οι καραμανλικοί. Μόλις μίλησε ένας από εμάς, είδατε τι έγινε. Γιατί;» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο που κάνει τώρα ο Νίκος Καραχάλιος.

Τον τελευταίο καιρό, μέσα από το FORUM 2020, κάνατε ευρύτερες παρεμβάσεις και όχι ευθείες στα νεοδημοκρατικά δρώμενα. Τι σας ώθησε να στείλετε αυτή τη σκληρή επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ;

Η αλήθεια είναι πάντα σκληρή. Η ηγεσία της ΝΔ δεν ισχυρίζεται ότι θα λέει «μόνο αλήθειες» στον κόσμο; Γιατί, λοιπόν, εμείς να μην λέμε αλήθειες στην ηγεσία της; Το θέμα δεν είναι αν η κριτική ήταν σκληρή, αλλά αν ήταν ειλικρινής και σωστή. Οταν βλέπεις τη χώρα σου να διανύει τον έβδομο χρόνο μιας κρίσης χωρίς τέλος και οκτώ στους δέκα πολίτες να είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και να μην βλέπουν φως πουθενά, οφείλεις ως Ελληνας να μιλήσεις.

Βέβαια, αν ήξερα ότι ο πρόεδρος θα ενοχλούνταν τόσο πολύ, θα είχα βρει άλλο τρόπο να του επικοινωνήσω τις θέσεις μου. Οταν είχα θεσμική θέση, εξέφραζα τεκμηριωμένα τις απόψεις μου στα όργανα. Τώρα είμαι απλός πολίτης, ως στέλεχος δεν καλούμαι σε κανένα όργανο, άρα έχω το δικαίωμα να εκφράζομαι πιο ελεύθερα. Αλλωστε, μέσω του FORUM 2020, ενός ανεξάρτητου think tank, μου δίνεται η δυνατότητα συχνά πυκνά να παρεμβαίνω στα πολιτικά πράγματα.

Μήπως υπάρχει πικρία επειδή δεν σας έχει συμπεριλάβει στο επικοινωνιακό επιτελείο;

Καμία πικρία. Δεν θα είμαι μια ζωή γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Αυτή η φάση ολοκληρώθηκε πριν από δέκα χρόνια. Ποιο το νόημα να συμμετέχεις σε όργανα, όταν έχεις εντελώς διαφορετική άποψη για τη στρατηγική; Για να διαφωνείς «δημιουργικά»; Εμείς πιστεύουμε στη σύνθεση και τη συναίνεση για το καλό του τόπου, όχι στη σύγκρουση.

Βάλλετε εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Γιατί δεν το πράξατε αυτό από την αρχή και περιμένατε να περάσουν περίπου δύο χρόνια; Τελικά η επικοινωνιακή στρατηγική ενός κόμματος είναι θέμα προσώπων;

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προέδρου να επιλέγει τους συνεργάτες του. Θα ήταν άδικο να κάναμε κριτική από την πρώτη στιγμή. Ομως στα δύο χρόνια φαίνονται και αξιολογούνται οι επιλογές του επιτελείου. Εξάλλου, τώρα είμαστε σε «νεκρή» περίοδο, αφού η ΝΔ προηγείται με 10 μονάδες. Μια απλή επιστολή δεν συνιστά κίνδυνο για την παράταξη. Προς τι, λοιπόν, ο εκνευρισμός; Αλλωστε, όλοι μας έλεγαν γιατί δεν μιλάνε οι καραμανλικοί. Μόλις μίλησε ένας από εμάς, είδατε τι έγινε. Γιατί;

Οσον αφορά στην επικοινωνιακή στρατηγική, είναι θέμα και «γραμμής» και προσώπων. Ο πρόεδρος ήδη από τη ΔΕΘ και μετά έχει κάνει διορθώσεις στη στρατηγική. Επικεντρώνεται στην ανάδειξη των προτάσεων της ΝΔ και ζητά και τις προτάσεις των στελεχών. Αφού, λοιπόν, ο διάλογος είναι «ανοιχτός», θα στείλω μια επιστολή «συστημένη και σφραγισμένη» στον αρμόδιο αντιπρόεδρο, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οπτική του FORUM 2020 για το θέμα της εργασίας και της ανεργίας. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην σηκωθεί ξανά τόση σκόνη.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ αγγίζει το 90% στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της. Τι θα πρέπει να κάνει ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους κι από άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται δημοσκοπική κάμψη;

Πρώτον, να φροντίσει να μην πέσει η συσπείρωσή της, γιατί τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεύτερον, να προσπαθήσει να εκφράσει το «όλον» της κοινωνίας και τη συνέχεια της παράταξης. Να διευρύνει τα όριά της, που εκτείνονται από τις παρυφές της Αριστεράς ως τη Δεξιά. Χωρίς όμως εντάσεις, κραυγές και σκληρές αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, «η ΝΔ αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος». Είναι υπέρ του «ήπιου πολιτικού κλίματος και των ήμερων πολιτικών ηθών», όπου τα στελέχη «καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν». Ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος χρειάζεται να νιώσει σιγουριά, ασφάλεια και ηρεμία. Η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί και στο θυμικό του. Να μιλήσει περισσότερο στην καρδιά και λιγότερο πλέον στο μυαλό. Να εκπέμψει θετικά συναισθήματα, όχι οργή. Ας μην ξεχνάμε ότι τα κυριότερα κοινά-στόχοι είναι οι νέοι και οι γυναίκες. Αν στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει μόνο άνδρες, ο κ. Μεϊμαράκης θα ήταν τώρα πρωθυπουργός.

Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει στελέχη που θα μπορούσαν να βοηθούν τη ΝΔ και, αν ναι, ποια είναι αυτά;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στελέχη που δεν έχουν κληθεί ακόμη να βοηθήσουν. Μιλάω με όλες τις πλευρές, καραμανλικούς, μητσοτακικούς, σαμαρικούς, με νέους και με πιο έμπειρους. Πιστεύω ότι κανένας, όταν κληθεί, δεν θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην παραταξιακή προσπάθεια με εθνικό σκοπό. Η ΝΔ χωρίς έκφραση του «κοινωνικού Κέντρου» και της «λαϊκής Δεξιάς» αυτοπεριορίζεται. Οσο για τη «διεύρυνση», είναι πρώτα απ’ όλα συναντίληψη με γνώμονα την εθνική συνεννόηση. Δεν είναι μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου, μόνο και μόνο για να «βαφτεί ο χάρτης μπλε». Τα νέα πρόσωπα πρέπει να έχουν ήθος και να απευθύνονται στην κοινωνία. Να δούμε ποιους θέλει ο κόσμος και όχι οι μηχανισμοί.

Η ανανέωση στην οποία αναφέρεται συχνά ο πρόεδρος της ΝΔ είναι, κατά την άποψή σας, προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η ανανέωση μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει όσο θα έπρεπε. Οχι γιατί φταίνε τα πρόσωπα. Πολλά από αυτά τα νέα παιδιά που έχουν πάει δίπλα στον πρόεδρο τα είχα συνεργάτες στην ΟΝΝΕΔ και στον Πολιτικό Σχεδιασμό, είναι αξιόλογοι και ως άνθρωποι και ως βιογραφικά. Ομως θα πρέπει να τους δοθεί περισσότερος χρόνος και να ενταχθούν σε ένα ορθό πλαίσιο οργανωτικής και κυρίως πολιτικής λειτουργίας. Δεν πρέπει να φανεί ότι υπερισχύει η νοοτροπία των αποκλεισμών, το «εμείς και αυτοί» της νοοτροπίας των συνεργασιών, γιατί τότε θα μοιάζουμε περισσότερο με μια ελπιδοφόρα startup, ένα έξυπνο think tank, μια δραστήρια ΜΚΟ και λιγότερο με ένα στιβαρό κόμμα κοινωνικά ευαίσθητης και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πώς σχολιάζετε τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα; Ηταν σωστή η κίνηση του προέδρου του κόμματος;

Η κυρία Παπακώστα διατύπωσε μια άποψη, την οποία και τεκμηρίωσε με την επιστολή της. Διαγραφές -και, μάλιστα, βουλευτών- γίνονται για καταψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων, στα οποία έχει τεθεί εκ των προτέρων κομματική πειθαρχεία, όχι για διαφορετικές αντιλήψεις περί πολιτικού πολιτισμού. Είναι μια πολύ δυναμική και ταυτόχρονα ευαίσθητη γυναίκα. Η παράταξη δεν έχει την πολυτέλεια να μην την έχει κοντά της.

Πηγή: Νέα Σελίδα

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα