Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν θα πέσει θύμα του διατάγματος του Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι κανένας από τους πολίτες της δεν θα υποστεί διάκριση βάσει του διατάγματος που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

“Οι δικηγόροι μας είναι σε επαφή με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους μας και πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα υποστούν καμία διάκριση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι νομικές συνέπειες του αμερικανικού διατάγματος “δεν είναι ακόμη σαφείς” όσον αφορά την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στους πολίτες της ΕΕ που έχουν διπλή υπηκοότητα, εξήγησε ο Μ. Σχοινάς. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα αυτό είναι προς το παρόν “αντιφατικά”, διευκρίνισε.

“Εδώ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην ΕΕ δεν κάνουμε διακρίσεις βάσει της εθνικότητας, της φυλής ή της θρησκείας, όχι μόνο στον τομέα του ασύλου αλλά και σε καμία άλλη πολιτική μας”, επέμεινε, υπενθυμίζοντας την “προσήλωση” της Επιτροπής και του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε αυτές τις αρχές.

Το αμφιλεγόμενο διάταγμα απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όλων των προσφύγων, ανεξάρτητα από το ποια είναι η προέλευσή τους, για 120 ημέρες (και επ΄αόριστον για τους σύρους πρόσφυγες). Απαγορεύει επίσης την είσοδο για 90 ημέρες των πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών που θεωρούνται από την Ουάσινγκτον πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία: Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook σήμερα ότι αναστέλλεται η παροχή άδειας εισόδου στις ΗΠΑ για όσους έχουν υπηκοότητα ή διπλή υπηκοότητα από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

«Βάσει του προεδρικού διατάγματος που υπογράφηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017, η έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) στους αλλοδαπούς από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη έχει ανασταλεί, με άμεση ισχύ και μέχρι νεοτέρας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αν είστε υπήκοος ή έχετε διπλή υπηκοότητα από μία από αυτές τις χώρες, παρακαλείσθε να μην προγραμματίζετε ραντεβού για την έκδοση βίζας και να μην πληρώνετε παράβολα για την έκδοση βίζας αυτή την περίοδο», πρόσθετε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα