«Καμπανάκι» Μακρόν στους Ευρωπαίους για το Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα περιγράψει το Brexit ως ένα «καμπανάκι» σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει αυτόν τον μήνα, όπου θα περιγράφει πώς η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αποφασιστική μπροστά σε αντίπαλες δυνάμεις, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο.

Η ομιλία του στοχεύει να αποτελέσει μια «προειδοποιητική βολή» για μια ήπειρο, η οποία εμφανίζεται ανίκανη να προβάλει την ισχύ της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σημειώνουν συνεργάτες του Γάλλου ηγέτη, οι οποίοι περιγράφουν τη συγκεκριμένη ομιλία ως τη σημαντικότερη του Μακρόν από τότε που μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2017, προτρέποντας για τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή» είπε στο Reuters μια πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν.

«Εάν εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θέλουμε να ζήσουμε άλλα Brexit και να εγκλωβιστούμε σε μια αφελή υπεράσπιση του status quo, πρέπει να ξυπνήσουμε».

Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρησιμοποιήσει την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, την 29η Μαρτίου, ως την κύρια ώθηση για την ομιλία του, ο στόχος δεν είναι να προσφέρει την ευκαιρία μιας πρωτοβουλίας για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, τονίζει η ίδια πηγή.

Η ημερομηνία και η τοποθεσία της ομιλίας του Γάλλου προέδρου δεν έχουν οριστεί προς το παρόν.

«Δεν θα σχολιάσουμε τις διαπραγματεύσεις ούτε θα παρουσιάσουμε κάποιου είδους «σχέδιο Μακρόν» που θα διευθετήσει το πρόβλημα. Η ιδέα είναι να διδαχθούμε μαθήματα από το Brexit» επισήμανε η πηγή.

Κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου, το Brexit είναι μέρος του ίδιου φαινομένου που οδήγησε τον Τραμπ στην εξουσία και πυροδότησε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία: ο φόβος του να βγούμε χαμένοι από την παγκοσμιοποίηση, οι εδαφικές ανισότητες κι η ολοένα κι αυξανόμενη περιφρόνηση του κατεστημένου.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα επικεντρωθεί στην προάσπιση μιας «Ευρώπης που προστατεύει» στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και θα επιδιώξει να πείσει τους ψηφοφόρους σχετικά με τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το εμπόριο, τον ανταγωνισμό, το κλίμα.

Επιπλέον, στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να αρχίσουν να ξανασκέφτονται την ΕΕ ως έναν ισχυρότερο γεωπολιτικό παράγοντα σε έναν αδίστακτο κόσμο.

«Η ΕΕ έχει ρυθμίσει τους εσωτερικούς κανονισμούς της καλά, έχει οικοδομήσει μια όμορφη, ειρηνική περιοχή με καλό εμπόριο και ρυθμιζόμενο ανταγωνισμό. Όμως, η Ευρώπη δεν έχει κατανοήσει πώς να σταθεί σε έναν σκληρό κόσμο» λέει η πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα