«Καμπανάκι» ΕΕ σε Τουρκία για τις διώξεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών

H EE έχει σοβαρές ανησυχίες για τον μεγάλο αριθμό των δημοσιογράφων και των ακαδημαϊκών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Χαν έκανε το παραπάνω σχόλιο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι στην Άγκυρα.

Η Μογκερίνι επισήμανε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες συλλήψεις ακαδημαϊκών στις συνομιλίες που είχε με τον Τσαβούσογλου και εξέφρασε την ελπίδα ο κρατούμενος, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να αφεθεί ελεύθερος σύντομα.

Η ίδια μάλιστα σχολίασε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μια διαφανής και αξιόπιστη έρευνα για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και επισήμανε ότι οι “πραγματικοί υπεύθυνοι” του φόνου του Κασόγκι θα “πρέπει να λογοδοτήσουν”.

Ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Το Ριάντ έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει την επιβολή της θανατικής ποινής για τους πέντε ύποπτους στην υπόθεση.

Η Μογκερίνι πάντως δήλωσε απολύτως αντίθετη με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

“Για εμάς, το να ζητάς την ανάληψη ευθυνών δεν είναι συνώνυμο με την εκδίκηση. Πάντα υπήρξαμε αντίθετοι, για παράδειγμα, με την επιβολή της θανατικής ποινής. Αλλά αναμένουμε (…) μια ολοκληρωμένη, διαφανή και δίκαιη έρευνα”.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε: “έχουμε αποδεχτεί τη συνεργασία με την Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, αν ο στόχος τους είναι μόνο να παίρνουν τις πληροφορίες από εμάς και να κλείσουν αυτόν τον φάκελο, αυτό δεν είναι σωστό. Μέχρι σήμερα, δεν λάβαμε κανένα στοιχείο από την πλευρά του σαουδάραβα γενικού εισαγγελέα”, πρόσθεσε ο ίδιος κάνοντας για μια ακόμη φορά έκκληση “να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι” του εγκλήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα