«Καμπανάκι» για Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο

 

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αναμένεται να ζητήσει αυτήν την εβδομάδα, εκτός απροόπτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Το επικριτικό (αλλά μη δεσμευτικό) ψήφισμα των ευρωβουλευτών για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αναμένεται την Πέμπτη. Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν το τελευταίο κύμα μαζικών συλλήψεων στην Τουρκία, καθώς και η ιδιαίτερα επικριτική για την Άγκυρα έκθεση προόδου της Κομισιόν. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε ακυρώσει προ ημερών προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, καθώς οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα της Ολλανδής Κάτι Πίρι, εισηγήτριας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς φέρεται να μην προκρίνει το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το σχετικό αίτημα υποστηρίζουν πλέον οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την Τουρκία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να λάβουν και επίσημα σχετική απόφαση σε προσεχή συνάντησή τους. Κατά τα ισχύοντα, η απόφαση λαμβάνεται εφόσον την εγκρίνουν 16 από τα 28 κράτη-μέλη, εκπροσωπώντας τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης.

Υπό συζήτηση και άλλες κυρώσεις;

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκαμπριέλε Τσίμερ, κάνει λόγο ακόμη και για επιπλέον βήματα κατά της Άγκυρας, όπως η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε κρατικούς φορείς και εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης. Πάντως η άποψη αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους ευρωβουλευτές. «Δεν θέλουμε να προδώσουμε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία. Θέλουμε όμως να στείλουμε και ένα μήνυμα στον Ερντογάν. Με αυτήν την απόφαση του λέμε ότι ‘δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσιʼ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Στρασβούργο Τζιάνι Πιτέλα.

Με αυτήν την ευκαιρία, ο Μάνφρεντ Βέμπερ στρέφει τα πυρά του και προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του τελευταίου πως θα «κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Bρετανού δημοσιογράφου, ο Γερμανός πολιτικός έκανε λόγο για «απίστευτη πρόκληση» του Τζόνσον και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στο ζήτημα αυτό, καθώς, όπως επισημαίνει είναι «στοιχειώδες» να μην διεκδικεί λόγο και δικαίωμα συναπόφασης ένα κράτος μέλος που έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένο να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα