«Καμπανάκι» από Γκουτέρες: Καταρρέει το σύστημα ελέγχου εξοπλισμών -Επικίνδυνη η κατάσταση

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, για επικίνδυνες καταστάσεις καθώς καταρρέει το σύστημα ελέγχουν των εξοπλισμών, με αφορμή την απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη Συνθήκη INF.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε έκκληση να διατηρηθεί η εν λόγω συνθήκη, προκειμένου να αποφευχθεί μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ προειδοποίησε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

«Θα είμαι ευθύς. Τα κύρια στοιχεία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών καταρρέουν. Εχουμε ανάγκη ένα νέο όραμα για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα στο περίπλοκο σημερινό πλαίσιο όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε ο Γκουτέρες ενώπιον της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα κράτη επιδιώκουν πλέον «την ασφάλεια όχι μέσω της διπλωματίας, αλλά αναπτύσσοντας και συγκεντρώνοντας νέα όπλα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα».

Αναφερόμενος στη Συνθήκη INF, από την οποία αποχώρησε αρχικά η Ουάσινγκτον καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκε και η Ρωσία, ο Γκουτέρες τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη «θα καταστήσει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή και περισσότερο ασταθή. Η ανασφάλεια αυτή και η αστάθεια αυτή θα γίνουν έντονα αισθητές εδώ στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στον φρενήρη πυρηνικό ανταγωνισμό των πιο σκοτεινών ημερών του Ψυχρού Πολέμου. Τα μέρη της INF να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που τους μένει για να αρχίσουν ειλικρινή διάλογο για τα διάφορα θέματα που τέθηκαν».

Η Συνθήκη INF, που είχαν υπογράψει ΗΠΑ και Ρωσία το 1987, απαγόρευε τους πυραύλους εδάφους-εδάφους βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιομέτρων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα