Aνώτατο δικαστήριο της Ιταλίας:Η κλοπή τροφίμων λόγω πείνας δεν είναι έγκλημα

4c721002f4ac9918ae4fe613213c3ee6_XL

Η κλοπή μικρών ποσοστήτων τροφής για να αντιμετωπίσεις την πείνα, δεν είναι έγκλημα, αποφάνθηκε το ανώτερο δικαστήριο της Ιταλίας, με αφορμή υπόθεση κλοπής τροφίμων αξίας 4,5€ από σούπερ μάρκετ.

Οι δικαστές ανέτρεψαν την καταδίκη του Ρόμαν Οστριάκοφ που είχε κριθεί ένοχος για κλοπή τυριού και λουκάνικων αξίας 4,5€ από σούπερ μάρκετ και του είχε επιβληθεί ποινή 6μηνης φυλάκισης και πρόστιμο 100 ευρώ.

Ο Οστριάκοφ, άστεγος, ουκρανικής καταγωγής, πήρε τα τρόφιμα «αντιμετωπίζοντας άμεση και ουσιαστική ανάγκη διατροφής», αναφέρεται στο σκεπτικό του δικαστηρίου, και γι’ αυτό η πράξη του δεν συνιστά αδίκημα.

Ενας άλλος πελάτης είχε ειδοποιήσει την ιδιωτική ασφάλεια του καταστήματος για την κλοπή, όταν αντελήφθη τον Οστριάκοφ να φεύγει από το σούπερ μάρκετ στη Γένοβα με δύο κομμάτια τυρί και ένα πακέτο λουκάνικα στην τσέπη του, ενώ είχε πληρώσει μόνο για τα κριτσίνια που είχε πάρει. Το περιστατικό συνέβη το 2011 και η πρώτη, καταδικαστική απόφαση, είχε εκδοθεί το 2015, και ανετράπη φέτος από το ανώτατο δικαστήριο.

Θετική αποδοχή από τα ΜΜΕ

Οι ιταλικές εφημερίδες αντιμετωπίζουν με θετικά σχόλια την είδηση. «Το δίκαιο της επιβίωσης υπερισχύει εκείνου της ιδιοκτησίας», αναφέρει η Λα Στάμπα, προσθέτοντας πως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, η δικαστική απόφαση υπενθυμίζει σε όλους πως «σε μια πολιτισμένη χώρα, κανείς δνε πρέπει να πεινάει». Η Κοριέρε ντελα Σέρα προσθέτει το στοιχείο πως 615 άνθρωποι καθημερινά στην Ιταλία πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας, «θα ήταν πέραν κάθε σκέψης να μην λάβει αυτό το γεγονός υπόψη του το δικαστήριο». Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στο γεγονός πως μια τέτοια υπόθεση, κλοπή τροφής αξίας κάτω των 5€, χρειάστηκε να περάσει από 3 γύρους δικαστικών διαδικασιών πριν απορριφθεί.

Η «ιστορική απόφαση» είναι «δίκαια και ακριβής», αναφέρει η σελίδα italiaglobale.it, και «προκύπτει από μια παράδοση του δυτικού κόσμου εδώ και αιώνες, που λέγεται ανθρωπισμός»

Πηγή: BBC

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα