Καμμένος: Η ύστατη μάχη για την πολιτική του επιβίωση

Μπορεί επισήμως να διαψεύδεται και να γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, αλλά εσχάτως η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο βρίσκεται σε δοκιμασία. Όχι τόσο η προσωπική, γιατί, όπως βεβαιώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας συνομιλούν τακτικά, αλλά περισσότερο η πολιτική τους.

Η τροχιοδεικτική βολή ήταν περί τον Νοέμβριο, όταν ήρθε στο φως η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η λέξη «προμήθειες» είναι σαφώς αρνητικά πολωμένη και η κυβέρνηση βρέθηκε σε δοκιμασία. Όντας παράλληλα σε διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση, το Μαξίμου κατανάλωσε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για να υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο. Και κάπου εκεί ήρθε το Σκοπιανό.

Σε ανύποπτο χρόνο, το καλοκαίρι, έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός με άρτια γνώση των εξωτερικών θεμάτων προειδοποιούσε σε ένα τραπέζι: «Όταν έρθει η ώρα του Σκοπιανού, καλό θα είναι να είμαστε έτοιμοι, γιατί ο Καμμένος θα θυμηθεί μέχρι και το δάκρυ του Εθνάρχη», αναφερόμενος στην περίφημη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και πράγματι: οι ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στις σκέψεις για σύνθετη ονομασία και επέμειναν στο ότι δεν απεμπολούν το όνομα της Μακεδονίας. Πρόκειται για μια εγγενή παραδοξότητα: οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, κι όμως και οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι αυτό δεν θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα, προκειμένου να σπάσει ο σύνδεσμός τους.

Γνωρίζουν κάτι παραπάνω; Ίσως. Και αυτό είναι ότι πιθανότατα και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, προκειμένου να λήξει η εκκρεμότητα του Σκοπιανού θα παρέλθει ανεκμετάλλευτη. Η κυβέρνηση στην αρχή τοποθετήθηκε μαξιμαλιστικά, εκφράζοντας μεγάλη αισιοδοξία για την επίλυση του θέματος, αλλά συν τω χρόνω αντελήφθη ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Ζάεφ δεν αρκεί, προκειμένου να αλλάξει το Σκοπιανό Σύνταγμα, ούτε ίσως να δοθεί κάποια δεσμευτική προδέσμευση σε γραπτή μορφή επ’ αυτού. Ίσως, όμως, η αδυναμία του Ζάεφ χρησιμεύσει και στον Πάνο Καμμένο: αν δεν έρθει καμία λύση και δεν πρόκειται να βρεθεί στη δύσκολη θέση να επιλέξει τι πρόκειται να κάνει ως προς την παραμονή του στην κυβέρνηση και θα μπορεί να επιχειρηματολογεί, λέγοντας ότι αυτός πάτησε πόδι, προκειμένου να μην υπάρξει σύνθετη ονομασία, ακόμα και σε μια ευνοϊκή συγκυρία. Είναι, άλλωστε, πλέον γνωστό ότι το Σκοπιανό είναι το τελευταίο χαρτί του Πάνου Καμμένου για να είναι στην επόμενη Βουλή: έχει υποστεί σημαντική ζημία από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κεφαλαιοποιεί πολιτικά σχεδόν κανένα επίτευγμα της κυβέρνησης, καθώς αυτό το πιστώνεται κατά βάση ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς το μόνο που του έχει απομείνει είναι το πεδίο των εθνικών θεμάτων.

Όσοι γνωρίζουν τον Καμμένο από παλιά λένε δύο πράγματα: είναι εξαιρετικά μαχητικός, αλλά είναι και ευέλικτος, ανάλογα με το πολιτικό του συμφέρον. Για παράδειγμα, δεν ξεχνιέται η νύχτα στη Βουλή που ο Κώστας Σημίτης είπε το «Ευχαριστώ τους Αμερικανούς» και ο Πάνος Καμμένος, νεαρός τότε βουλευτής με τη ΝΔ, είχε καβαλήσει σχεδόν το έδρανό του ουρλιάζοντας. Ή, όταν στις εσωκομματικές της ΝΔ το 2009, αρχικά πήγε στο γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη για να δηλώσει την υποστήριξή του και λίγες μέρες μετά οι συνεργάτες της την ενημέρωσαν πως ήθελε να αποσύρει την υπογραφή του υπέρ της, στρίβοντας προς το στρατόπεδο Σαμαρά. Και, βεβαίως, όταν διείδε παράθυρο ευκαιρίας, στις αρχές του 2012, δημιούργησε τους ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας να ηγηθεί της αντιμνημονιακής Δεξιάς, από την οποία απομακρυνόταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα πράγματα για τον υπουργό Άμυνας και πάλι δεν είναι εύκολα. Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικά και ο ίδιος φαίνεται πως έχει πάρει τα μηνύματα, μπορεί η συμμαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην διασαλεύεται τώρα, αλλά έχει ορίζοντα ως τις εκλογές. Μετά, το σκηνικό αλλάζει, με την απλή αναλογική να έπεται, αν δεν προφτάσει να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και ο Πάνος Καμμένος παίζει στο γνωστό του πεδίο των εθνικών θεμάτων: εμφανίζεται ως μπροστάρης στη μάχη για τη Μακεδονία, αν και ο ίδιος δεν πήγε σε κανενα συλλαλητήριο, και μιλά για «ομήρους», αναφερόμενος στους δύο στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στις αρχές Μαρτίου.

Μένει, τώρα, να φανεί, αν έχει κάποιον τελευταίο άσσο στο μανίκι του ή αν, στις επικείμενες εκλογές, θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά το 1993 εκτός Βουλής.

 

Reader.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα