«Καμίνι» η Ευρώπη με θερμοκρασίες-ρεκόρ

Τρεις νεκροί στην Ισπανία λόγω θερμοπληξίας είναι η συνέπεια του κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, με θερμοκρασίες που φτάνουν ή και ξεπερνούν κατά πολύ τους 40 βαθμούς, ενώ στη Βρετανία, που ήδη αντιμετωπίζει θερμοκρασίες πολυ υψηλές για την εποχή, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες τις επόμενες ημέρες.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο από προφανείς πια, ώστε παγετώνας στη Σουηδία έχει λιώσει τόσο πολύ ώστε η κορυφή του έπαψε να είναι η υψηλότερη κορυφή για τη χώρα.

Ισπανία και Πορτογαλία

Η ζέστη που οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες από την Αφρική έχει καταβάλει την Ιβηρική Χερσόνησο.

Στην Πορτογαλία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν σε πολλές περιοχές της χώρας τους 47 βαθμούς Κελσίου σήμερα Σάββατο, όταν την Παρασκευή έφτασαν τους 45 και πολύ μεγάλο μέρος της χώρας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Στην Πορτογαλία, μέχρι στιγμής η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Πέμπτη στην Αμπράντες, κοντά στη Λισαβόνα, με 45,2 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην επαρχία Αλγκράβε, όπου με τις φλόγες μάχονται 400 πυροσβέστες και ισχυρές εναέριες δυνάμεις.

Στην Ισπανία μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν καταγραφεί τρεις θάνατοι ανθρώπων εξαιτίας τους καύσωνα. Ένας μεσήλικας βρέθηκε λιπόθυμος σε δρόμο της Βαρκελώνης και κατάληξε όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Νεκροι επίσης είναι είναι ένας 40χρονος εργάτης και ένας 78χρονος συνταξιούχους, επίσης από θερμπληξία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας έχει εκδώσει δελτία προειδοποίησης για 41 από τις 50 επαρχίες της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 44 βαθμούς. Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τους Ισπανούς να ελέγχουν τακτικά την υγεία των ηλικιωμένων συγγενών τους.

Σουηδία

Η σκανδιναβική χώρα είναι αντιμέτωπη με τον πιο ζεστό Ιούλιο των τελευταίων 250 χρόνων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και να λιώσει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της χώρας, στο όρος Κεμπνεκάισε, στον οποίο καταγραφόταν και το πιο υψηλό σημείο της χώρας από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρετανία

Στη Βρετανία η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 31 βαθμούς. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τον ήλιο τις θερμές ώρες της ημέρας και να προσέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά, που είναι περισσότερο ευαίσθητα στη ζέστη.

Η πρόβλεψη για τον καιρό είναι πτώση της θερμοκρασίας κοντά τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, ωστόσο αναμένονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές πλημμύρες και προβλήματα στις παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού «δεν τελείωσαν ακόμη» για τη Βρετανία

Ρωσία

Ακόμη και στη Ρωσία η ζέστη έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη για τα δεδομένα της χώρας. Στη Μόσχα οι θερμοκρασία είναι γύροω στους 30 βαθμούς και οι αρχές ανοίγουν δημόσιους χώρους με κλιματισμό για να καταφύγουν όσοι πολίτες το χρειάζονται.

Καλούν τους Μοσχοβίτες να παραμένουν στη δροσιά και σε κλιματιζόμενους χώρους, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν την κυκλοφορία τις θερμές ώρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Μόσχα, υπό κανονικές συνθήκες, η μέση θερμοκρασία αυτή την εποιχή δεν ξεπερνάει τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα