«Καλπάζουν» οι ελληνικές εξαγωγές – Διευρύνεται το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές

Με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν θετική έκπληξη την περίοδο οικονομικής στενότητας.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι αποκαλυπτικά της δυναμικής που αναπτύσσουν στις ξένες αγορές εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από την συρρικνούμενη ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό 7,6% και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο η κατηγορία των μηχανημάτων εμφανίζει κάμψη, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αναπτύσσονται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς – η κατηγορία των ποτών και του καπνού σημειώνει αύξηση πάνω από 50%.

Η επέκταση αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σημειώνεται ενώ ισχύουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζει πως η χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εξωστρέφεια καθίσταται πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.

Η κ. Σακελλαρίδη επισημαίνει ακόμη, πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και τονίζει πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 11,8%

Εισαγωγές

Η θετική εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο αποτυπώνεται και στις εισαγωγές, καθώς τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση συνολικής αξίας κατά 6,5% (στα 3,87 δισ. ευρώ από τα 3,64 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2016).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα