Καλογήρου: Στο μικροσκόπιο όλες οι αποφάσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας

Επανελέγχονται όλες οι αποφάσεις για αποφυλάκιση, που έγιναν για λόγους υγείας από το 2015. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σημειώνοντας πως ο έλεγχος γίνεται από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν “κρούσματα” πλαστών δικαιολογητικών, οπότε και θα παύει να ισχύει η απόφαση για την αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό προτεραιότητα είναι να έχουμε νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με εξορθολογισμό αδικημάτων και ποινών. Έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας με τροπολογία του υπουργείου, παρατείνεται η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου, με βελτίωση κάποιων διατάξεων. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε πως «οι αποσυμφορητικές διατάξεις είναι αναγκαίες» και πρόσθεσε πως από τον Αύγουστο που εξέπνευσε η ισχύς της προηγούμενης διάταξης υπάρχουν 1.000 παραπάνω κρατούμενοι.

Παράλληλα παρουσίασε στοιχεία για να δείξει πως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει αύξηση στην εγκληματικότητα. Για παράδειγμα ανέφερε πως οι ανθρωποκτονίες από 175 το 2010 ήταν 78 το 2017, ενώ οι ληστείες ήταν 6.097 το 2010, πήγαν στις 3.800 το 2014 και ήταν 4.200 το 2017.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «το επιχείρημα ότι ο νόμος αυτός αύξησε την εγκληματικότητα δεν στέκει». Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Είχαμε πολλές καταδίκες στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας των συνθηκών κράτησης. Αυτό όμως θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα μνημονεύαμε σε μία συζήτηση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του πόθεν έσχες των δικαστικών.

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από το νέο πόθεν έσχες για όσους δεν θέλουν να κρύψουν κάτι. Είναι προφανές ότι από την αντιπαράθεση με τους δικαστές η κυβέρνηση δεν ζημιώθηκε, ο ελληνικός λαός πίστωσε στην κυβέρνηση άλλη μία προσπάθεια για διαφάνεια και ισονομία».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η αντιπαράθεση με τους δικαστικούς πρέπει να λήξει, για να μη δίνεται η εντύπωση στον λαό ότι οι δικαστές δεν θέλουν να ελέγχονται όπως οι άλλοι Έλληνες ή ότι θέλουν να κρύψουν κάτι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα