Καλογήρου: Ζήτημα κοινής λογικής η υποχρεωτικότητα καταγραφής μετρητών και τιμαλφών στο πόθεν έσχες

Να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στη διάταξη για την υποχρεωτικότητα δήλωσης στο πόθεν έσχες μετρητών και τιμαλφών, κάλεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το θέμα φαίνεται πάλι να απασχολεί τις δικαστικές ενώσεις. Είναι καλό λοιπόν να πούμε τώρα καθαρά αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε”» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει σαφής τοποθέτηση από τα κόμματα. Υπάρχει προβληματισμός συνταγματικότητας από τις δικαστικές ενώσεις ως προς την υποχρεωτικότητα της δήλωσης για τα τιμαλφή και τα μετρητά. Αυτό επαναφέρουν οι δικαστικές ενώσεις. Επειδή, δεν είναι οι μόνοι υπόχρεοι-όλοι εμείς εδώ είμαστε υπόχρεοι και πολλά άλλα πρόσωπα,- καλό είναι να απαντήσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες σε δύο ερωτήματα: Συμφωνούμε με τη δήλωση για τα τιμαλφή και τα χρηματικά ποσά που είναι εκτός τραπεζικών λογαριασμών; Να το πούμε καθαρά. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε; Πρέπει επίσης καθαρά να πούμε αν υπάρχει πράγματι ζήτημα αντισυνταγματικότητας». «Ο κόσμος που μας παρακολουθεί αλλά και οι άλλοι υπόχρεοι να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να δηλώνοντα τα μετρητά και τιμαλφή και αν έχουμε χρήματα εκτός τραπεζικού λογαριασμού στο σπίτι, ούτε αυτά θα δηλώνονται!», είπε δηκτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Το παρόν νομοσχέδιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών και τα κινητά μεγάλης αξίας, αύξησε σημαντικά τα ποσά πάνω από τα οποία στις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι υπόχρεοι έχουν υποχρέωση δηλώσεως. Η ρύθμιση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη, όχι μόνο με τα διεθνή πρότυπα διαφάνειας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με την κοινή λογική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία υποχρεώνει τους φορολογουμένους να δηλώνουν κάθε κτήση κινητού, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 10.000 «χωρίς κανείς να διανοηθεί να ισχυριστεί ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική». Υπογράμμισε επίσης ότι όλοι κατανοούν πως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται συνήθως με μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος και με αγορά έργων τέχνης, πολυτίμων λίθων, κοσμημάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα