Κακλαμάνης:Ο Τσίπρας θα υποστεί κοινοβουλευτική ήττα

κακλαμάνης-αα1«Απλή αναλογική και κατάργηση του 3% είναι εθνικό έγκλημα» υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, που προδικάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρει, τελικά, τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο. Δηλώνει υπέρμαχος του μπόνους των 50 εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν αποκλείει εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι το «φύγετε» στην κυβέρνηση το λέει πια ο ελληνικός λαός και θεωρεί ότι «η πείρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη».

Αναφορικά με την άποψη του Άδωνη Γεωργιάδη ότι ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να αποφύγει το ειδικό δικαστήριο ο κ. Κακλαμάνης παίρνει αποστάσεις, λέγοντας «ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την Κοινοβουλευτική Ομάδα».Τέλος συμφωνεί με την πρόταση Μεϊμαράκη για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνέντευξη

  • Κύριε Κακλαμάνη, πιστεύετε ότι τελικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα βρει τις πολυπόθητες 3 ψήφους για τους 200 (δηλαδή 3 «αντάρτες» από ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) ώστε να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

«Πιστεύετε αλήθεια ότι ο απλός κόσμος ενδιαφέρεται για το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, για τον εκλογικό νόμο; Πλέον στα χέρια τους όλοι έχουν τα χαράτσια της εφορίας, μέχρι τέλη Αυγούστου έρχονται κι’ αυτά του ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη ξεχνιόμαστε), ο ΦΠΑ είναι ήδη στο 24% κι ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Το σύνολο των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες ως το τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα 30 δις. Εσείς, πείτε μου αλήθεια, θα σκεφτόσαστε τις 3 ψήφους, που χρειάζεται ο κ. Τσίπρας; Αν πάντως, επιμένετε σε μία απάντηση, νομίζω ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα υποστεί κοινοβουλευτική ήττα»

  • Γιατί πιστεύετε ότι έρχεται τώρα η αλλαγή εκλογικού νόμου; Αιφνιδιασμός ή πρόωρες εκλογές;

«Ο κ. Τσίπρας προφανώς θεωρεί, ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν τι έχουν να πληρώσουν το επόμενο τετράμηνο. Προσπαθεί αλλά δεν θα τα καταφέρει. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι αυταπάτη και το τρίτο Μνημόνιο με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εδώ. Και τα χειρότερα ίσως τα δούμε από τον Σεπτέμβριο, με τα εργασιακά. Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία και θα καταλάβετε. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει, γι’ αυτό και δεν αποκλείω να προκαλέσει εκλογές θέτοντας διλήμματα τύπου: «Ψηφίστε με, για να διαπραγματευτώ τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, καλύτερα από την ΝΔ». Αλλά σε αυτή τη περίπτωση ο ελληνικός λαός λέει: «Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και … μέρα»

  • Το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα ή μήπως πρέπει η ΝΔ να αλλάξει στρατηγική;

«Για μένα το στοίχημα για την ΝΔ είναι να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμά της και να το καταθέσει στους Έλληνες. Ένα πρόγραμμα, που θα είναι λιτό, απλό και πάνω απ’ όλα υλοποιήσιμο. Προσωπικά, θα ήθελα να πούμε 5 και να κάνουμε και τα 5, παρά να υποσχεθούμε…. 12 δις και να φορολογήσουμε μέχρι και τον αέρα που αναπνέουμε»

  • Πιστεύετε κι εσείς ότι το «φύγετε» που ακούγεται από στελέχη της ΝΔ συσπειρώνει την κυβέρνηση Τσίπρα;

«Το «φύγετε» δεν ακούγεται πλέον από τα στελέχη της ΝΔ αλλά από τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού»

  • Από την άλλη η ΝΔ λέει «όχι» σε όλα. Για παράδειγμα το μπόνους των 50 εδρών δεν είναι υπερβολικό;

«Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε, ότι η ΝΔ δεν λέει όχι σε όλα. Δεν ταχθήκαμε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ευθύς εξ’ αρχής; Για θυμηθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Ούτε …μισό «ναι». Πάμε παρακάτω. Να καταργηθεί, λοιπόν, το μπόνους των 50 εδρών. Πέστε μου εσείς, πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Εδώ, δύο κόμματα υπάρχουν και διαγκωνίζονται μεταξύ τους, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν τέσσερα και πέντε; Αν αποκτήσαμε μέσα σε λίγες μέρες τέτοια κουλτούρα, τότε εκπλήσσομαι. Απλή αναλογική και κατάργηση του 3% είναι εθνικό έγκλημα Παρά ταύτα η πρόταση του Ποταμιού για το μπόνους, ίσως θα μπορούσε να συζητηθεί»

  • Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί αρνείστε ως κόμμα την ψήφο στα 17. Μήπως γιατί δεν αποτελεί εκλογικό target group της ΝΔ;

«Η ΝΔ δεν χωρίζει τον λαό σε «target group». Ο ελληνικός λαός είναι ένας και η ΝΔ τον σέβεται, τον υπολογίζει, και σε καμία περίπτωση δεν τον φοβάται. Εμείς τους 17άρηδες τους σεβόμαστε, δεν τους εκμεταλλευόμαστε. Εγώ όμως ξέρετε τι βλέπω; Ότι η Κυβέρνηση τον τρέμει και γι’ αυτό επιχειρεί να τον χωρίσει σε «target group Θα σας αναφέρω όμως κάτι ακόμη. Ο πολιτικός μου πατέρας, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, μου είχε πει κάποτε: «Παιδί μου, να ξέρεις πως ότι και να κάνεις, από τη θέληση του λαού ουδείς μπορεί να γλιτώσει».

  • Πώς σχολιάζετε τη πρόσφατη συνέντευξη του τέως προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη; Θεωρείτε σωστές τις ενστάσεις του για τη στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ;

«Μην ψάχνετε, να βρείτε διχόνοιες στη παράταξη μας. Έχουμε έναν νέο αρχηγό, που θα πρέπει πρώτα να κριθεί, για ότι κάνει ή και για ότι δεν κάνει. Η ΝΔ από τη μέρα που την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φημιζόταν για τη δημοκρατικότητα και τη πολυφωνία της. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που όσοι επιχείρησαν να τη διασπάσουν γύρισαν ξανά στις τάξεις της; Πιστεύετε, ότι είναι σύμπτωση, που μετά από 7 χρόνια Μνημονίων, παρέμεινε στο 30%, ενώ άλλα κόμματα διαλύθηκαν; Αυτό το δέντρο έχει βαθιές ρίζες, δεν ξεριζώνεται…Η πείρα του Βαγγέλη είναι μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη».

  • Η άποψή του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπροστά της 3,5 χρόνια σας βρίσκει σύμφωνο;

«Θα φανεί τους επόμενους 3,5 μήνες…»

  • Κύριε Κακλαμάνη και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής θα ήθελα να μου σχολιάσετε την άποψη του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι ο Τσίπρας σπεύδει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο γιατί φοβάται το Ειδικό Δικαστήριο. Πρόθεση της ΝΔ είναι να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο τον σημερινό πρωθυπουργό εάν γίνει κυβέρνηση;

«Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλλά ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να υποκαταστήσει»

  • Και η άποψή σας για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Πρέπει να εκλέγεται από το λαό;

«Προσωπικά, είμαι κοντά στη πρόταση του Βαγγέλη Μειμαράκη. Αν, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται μετά από 3 ψηφοφορίες στη Βουλή, τότε ο λόγος να δίνεται στον λαό. Είναι μία πρόταση ενδιαφέρουσα, που πρέπει να τη συζητήσουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα