Και τώρα “πλώρη” για Πρέσπες… 

Στο φινάλε της διήμερης συζήτησης στη Βουλή χθες βράδυ, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης καθώς 151 βουλευτές ψήφισαν “ναι” στη σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Λίγο μετά το γιορταστικό κλίμα που επικράτησε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το κυβερνητικό επιτελείο επικέντρωσε την προσοχή του στο μεγάλο κυβερνητικό ζητούμενο που είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ώρα που το βράδυ της Τετάρτης στην ελληνική Βουλή ήταν σε εξέλιξη η τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, έφθασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.

Κομβικό στοιχείο για το δημόσιο διάλογο που έχει προηγηθεί το τελευταίο διάστημα για το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελούν οι επίσημες αναφορές , παραδοχές και επισημάνσεις που η ρηματική διακοίνωση περιέχει, η οποία σημειωτέον αποτελεί απόλυτα δεσμευτικό επίσημο έγγραφο ενώπιον του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίες αναφέρονται στα πολυσυζητημένα από την ελληνική αντιπολίτευση θέματα της εθνότητας και γλώσσας.

Ειδικότερα στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης διευκρινίζεται ότι:

Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.
Η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από το 1977 στα πλαίσια του ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, προκειμένου να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, ίσως και αύριο Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το νέο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει τους 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας. Το Ποτάμι αναμένεται να αποτελέσει το κόμμα «ρυθμιστή» σε αυτή τη διαδικασία.

Α.Τσίπρα: Ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία

«Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ό,τι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της ιθαγένειας και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας, όπως αναφέρεται στην Συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα