Και μετά την συμφωνία τι;-Οι κυβερνητικές δράσεις στο εσωτερικό και εκτός συνόρων

Η επόμενη μέρα, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιφυλάσσει τόσο για τον Α.Τσίπρα όσο και για την υπόλοιπη κυβέρνηση ένα πραγματικά «τιτάνιο» βάρος που καλούνται από κοινού να σηκώσουν στο εσωτερικό της χώρας με τις  επερχόμενες «αυτοψίες» στα υπουργεία αλλά και εκτός συνόρων με κρίσιμες συναντήσεις που θα έχουν στόχο τη θωράκιση της οικονομίας και της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ο πρωθυπουργός ήδη την εβδομάδα που πέρασε σκιαγράφησε όλη την πορεία της κυβέρνησης μετά την αξιολόγηση.

Η προτεραιότητα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλους τους επιμέρους τομείς και η λειτουργία του κάθε υπουργείου σε σχέση με αυτό τον στόχο, υλοποιείται κατ’αρχήν με τις διαδοχικές επισκέψεις του επικεφαλής της κυβέρνησης σε αυτά, με πρώτο το υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη, και αντικείμενο τον συντονισμό των υπηρεσιακών δράσεων για τη νέα χρονιά.

Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, εκτός απροόπτου,αναμένεται εντός της εβδομάδας  να γίνει στο υπουργείο Υγείας .

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη νομοθέτηση το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρξει αφορμή καθυστέρησης των μέτρων για το χρέος από πλευράς των δανειστών.

Αλλά και εκτός συνόρων η κυβερνητική παρουσία θα συνεχιστεί αμείωτη καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κίνα όπου θα έχει συναντήσεις, που με δεδομένη τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της χώρας, αξιολογούνται σαν πολύ κρίσιμες.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα έχει συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντιέρες, σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης στα δυτικά Βαλκάνια με αιχμή τα Σκόπια αλλά και για το Κυπριακό, στο οποίο παρατηρείται μια στασιμότητα καθώς επίσης και η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα αναμένεται τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης και με την προσοχή στραμμένη στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο αναμένεται και τυπικά να κλείσει τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ το ζήτημα του χρέους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα