Και η Βρετανία αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η Βρετανία προστέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Ιανουαρίου στις δυτικές χώρες που αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Συγκεκριμένα, τον χαρακτήρισε ως «το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη χώρα».

Αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως: «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όμως είναι προφανές ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας»,

Ο βρετανός υπουργός εκτίμησε επίσης ότι στις εκλογές της 20ής Μαΐου 2018, τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο διαπράχθηκε νοθεία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι ο Χουάν Γκουαϊδό είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός. Στηρίζουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και την Αργεντινή για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Χαντ, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον –την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες– να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Ο Ταγιάνι ζητά την αποχώρηση Μαδούρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε σήμερα το «παράνομο καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τον οποίο και κάλεσε να αποχωρήσει από την εξουσία, ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει τώρα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος – μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Είναι σαφές ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ανέχεται πλέον το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο, ο οποίος δεν κέρδισε την προεδρία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και προσκολλάται στην εξουσία φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γκουαϊδό και «επανέλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

«Ο πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλιτής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα» είπε.

Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά την σύνοδο της ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα και θα εγκρίνει νέο ψήφισμα έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό. Θα πρόκειται για το ένατο ψήφισμα για τη λατινοαμερικανική χώρα από την αρχή της νομοθετικής περιόδου, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι “καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τέτοια προσοχή”.

Ο Λευκός Οίκος ψάχνει τρόπους να απογυμνώσει τον Μαδούρο από έσοδα

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται στο να βρει τρόπους πώς θα αποσυνδέσει το «παράνομο καθεστώς» το προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις πηγές εσόδων του, σύμφωνα με δήλωση του δήλωσε σήμερα ο αμερικάνου συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

“Σκεπτόμαστε σε συμφωνία με την αναγνώριση μας του Χουάν Γκουαϊδό ως τον συνταγματικό μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι αυτά τα έσοδα πρέπει να πηγαίνουν προς την νόμιμη κυβέρνηση. Είναι πολύ σύνθετο”, είπε ο Μπόλτον σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Πομπέο κάλεσε τη Λατινική Αμερική να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης, ως τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο «παράνομη» και «εντελώς αντιδημοκρατική».

Μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, ο Μάικ Πομπέο είπε ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει την Βενεζουέλα να υποφέρει για μεγάλο διάστημα και ήρθε η στιγμή να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Ενώ όμως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Κολομβία έχουν αναγνωρίσει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, χώρες όπως το Μεξικό έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ζήτησε να μιλήσει για την κατάσταση στην Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής στον ΟΗΕ Τζέρι Ματίλα, κάτι όμως που η Ρωσία, η οποία συνεχίζει να στηρίζει τον Μαδούρο, αρνήθηκε.

«Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις, υπάρχει πρόταση, να γίνει η συνάντηση το Σάββατο το πρωί, επειδή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να φθάσει στην έδρα του ΟΗΕ το Σάββατο στις εννέα το πρωί, για να μιλήσει για την Βενεζουέλα» δήλωσε ο Ματίλα και προσέθεσε ότι «για να απαντήσουμε στο ερώτημα, συνιστά ή όχι η κατάσταση στην Βενεζουέλα απειλή για την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να ακούσουμε τι θα πει ο Μάικλ Πομπέο».

 

πηγή    iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα