Και επίσημη η αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε και επίσημα στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Νωρίτερα, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε σε βουλευτές ότι η ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο στο κοινοβούλιο για το Brexit θα αναβληθεί, όμως η ίδια δεν εγκαταλείπει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τη Sun, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ’ αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή.

«Δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές»

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία», είπε κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο η Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν μια εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;», διερωτήθηκε η Μέι.

«Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι – και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς».

«Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών» της ΕΕ, για να «συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα», επισήμανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το DUP καλεί τη Μέι να αποσύρει το «δίχτυ ασφαλείας» από τη συμφωνία

Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ότι διαμήνυσε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καταργήσει το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» για τα σύνορα στη συμφωνία για το Brexit.

«Μόλις ολοκλήρωσα ένα τηλεφώνημα με την πρωθυπουργό», έγραψε η Αρλίν Φόστερ στο Twitter. «Το μήνυμά μου ήταν σαφές. Το “δίχτυ ασφαλείας” πρέπει να φύγει. Σπαταλήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος. Χρειάζεται μια καλύτερη συμφωνία. Είμαι απογοητευμένη που χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ακούσει η πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «σκληρό» χερσαίο σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά πολλοί βρετανοί βουλευτές φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα τους θα υπόκειται επ’ αόριστον στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους η ίδια δεν θα έχει λόγο.

 

πηγές   ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα