Καιρός: Άστατος και κρύος το διήμερο των Χριστουγέννων

Άστατος και κρύος αναμένεται να είναι ο καιρός το διήμερο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία.

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί ο πολύ καλός και ανοιξιάτικος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, σταδιακά όμως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις που δεν αποκλείεται να αφήσουν τοπικά ασθενή φαινόμενα, ενώ το βράδυ θα συννεφιάσει και στα βόρεια.

Η Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων θα αποτελέσει για τη χώρα μας μία μεταβατική ημέρα από τον θερμό στον ψυχρό τομέα καθώς η θερμοκρασία μέχρι το βράδυ θα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώσηΟι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΔ διευθύνσεις στα πελάγη, 3-4 μποφόρ στο Ιόνιο και 4-6 στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας ιδίως στα ανατολικά και νότια, «φλερτάροντας» τοπικά και με τους 20 βαθμούς Κελσίου. Η Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων θα αποτελέσει για τη χώρα μας μία μεταβατική ημέρα από τον θερμό στον ψυχρό τομέα καθώς η θερμοκρασία μέχρι το βράδυ θα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Αιτία της θερμοκρασιακής αυτής μεταβολής, θα αποτελέσει ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στη δυτική και σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, το οποίο θα ανέλθει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, προκαλώντας την κάθοδο αρκετά ψυχρών αερίων μαζών από την ανατολική Ευρώπη που σε συνδυασμό με έναν ισχυρό πολικό αεροχείμαρρο θα προσεγγίσουν τα Βαλκάνια και κατά συνέπεια και τη χώρα μας.

Παράλληλα σε πρώτη φάση κάποιες βροχές φαίνεται να απασχολούν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια (με χιόνια μικρής έως μεσαίας διάρκειας στα ορεινά), πολύ γρήγορα όμως τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα σταματήσουν και θα μετατοπιστούν στην ανατολική και νότια χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Τετάρτη περιμένουμε τσουχτερό κρύο σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Πελ/νησου με χαμηλό υψόμετρο.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα Κυριακή έως και τη Δευτέρα  δεν αναμένονται σημαντικά φαινόμενα, πέρα από τοπικές βροχές οι οποίες θα πέσουν κατά κύριο λόγο στα δυτικά το απόγευμα της Δευτέρας 24/12. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 στα νότια, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σημαντική θα είναι η μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων οπότε ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν την χώρα μας όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που ακολουθούν. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση, αρχικά στα βόρεια και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα θα πέσουν βροχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς πεδινά της βόρειας χώρας, και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά τις βορειότερες περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι στα πελάγη στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Βροχές και χιονοπτώσεις στην Αττική

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός, με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά του νομού και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, από το πρωί της Τρίτης 25/12 έως και τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 27/12. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης των Αθηνών θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς την Τρίτη 25/12 και μόλις τους 6 με 7 την Τετάρτη 26/12.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται άστατος καιρός κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων οπότε θα πέσουν βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού έως και το μεσημέρι.

Πιθανή χιονόπτωση και στη Θεσσαλονίκη 

Πιθανότητα για ασθενή πρόσκαιρη χιονόπτωση υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και στο κέντρο της πόλης δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ. Την Τετάρτη 26/12 ο καιρός θα παραμείνει καλός ενώ η θερμοκρασία και οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη 27/12, ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα