Καθοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται στην πλειονότητά τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεαζόμενα αρνητικά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία πέρυσι αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, με τους περισσότερους επιμέρους κλαδικούς δείκτες να είναι “στο κόκκινο”. Ο Dax στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,26% στις 11.175,65 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,15% στις 4.868,55 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE “γύρισε” σε θετικό έδαφος και ενισχύεται 0,12% στις 6.977,91 μονάδες.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη φαίνεται πως εστιάζουν στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και συγκεκριμένα στην ανακοίνωση ότι ρυθμός ανάπτυξης το 2018 διαμορφώθηκε στο 6,2%, από 6,6% το 2017.

Οι αβέβαιες προοπτικές για τις κινεζικές εταιρείες εξαγωγών, ωθούν τις εταιρείες να αναβάλλουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, και σε κάποιες περιπτώσεις να καταφεύγουν ακόμη και σε απολύσεις.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να αποφύγουν την κλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει το Σαββατοκύριακο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, αρνούμενος ωστόσο ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν δασμούς που έχουν επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν αργότερα σήμερα την παρουσίαση του λεγόμενου “Plan Β” για το Brexit από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Την προηγούμενη εβδομάδα το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία Μέι – Ε.Ε. για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ένωση, κάτι που αναμενόταν ευρέως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα