Καζάνι που βράζει το Παρίσι-Μεγαλειώδης διαδήλωση αψηφώντας τα χημικά(Βίντεο)

Καζάνι που βράζει είναι η Γαλλία με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές στη Νάντη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης των Παρισίων να περάσει με διάταγμα το νόμο που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε το πρωί σε γαλλικό δίκτυο πως δεν υποχωρεί.

 

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στο οδικό δίκτυο της χώρας με τους οδηγούς φορτηγών να προχωρούν σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων σε ολόκληρη η χώρα.

Την ίδια ώρα, η γαλλική αστυνομία απαγόρευσε σε ακτιβιστές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διαδηλώσεις -στις οποίες είχαν σημειωθεί επεισόδια- να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Μία θερμή εβδομάδα ξεκίνησε στη Γαλλία με τους «άγρυπνους» πολίτες να ξεχύνονται και σήμερα στους δρόμους της χώρας και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να στυλώνει τα πόδια δηλώνοντας πως δεν υποχωρεί στο νόμο της εργασιακής μεταρρύθμισης.

H λαϊκή οργή των Γάλλων πολιτών ξεχειλίζει την ώρα που πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση επιβίωσε της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερη δυσφορία στον γαλλικό λαό. Το κίνημα της «Νύχτας των Όρθιων – Άγρυπνων» έλαβε σάρκα και οστά ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ να περάσει το νόμο της εργασιακής μεταρρύθμισης θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τον δείκτη της ανεργίας στη χώρα.

\

Ο «νόμος Ελ Κομρί»

Οι νέοι ένιωσαν για τα καλά το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον κι έτσι, μετά την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στις 31 Μαρτίου, γεννήθηκε στην «Πλατεία της Δημοκρατίας» το κίνημα «Νύχτα των Όρθιων- Άγρυπνων». Έκτοτε, οι συγκεντρώσεις των Γάλλων «Αγανακτισμένων» εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε 60 πόλεις της Γαλλίας.

Για την τελική επικύρωση του νομοσχεδίου, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Liberation», οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να απογοητεύονται αφού υπάρχει ακόμη… δρόμος. Στις 14 Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία, αυτή τη φορά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί από την δεξιά αντιπολίτευση εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αγνοήσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, επιβάλλοντας με διάταγμα την εργασιακή μεταρρύθμιση. Tο γεγονός, όμως, ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης των απεργιών και των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου υποδηλώνει ότι ενισχύεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις πολίτες σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα