«Καίγεται» για τις δόσεις του ΔΝΤ η Αργεντινή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εξετάσει την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισ. δολαρίων που συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή τον Ιούνιο και την ενίσχυση του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Μαουρίσιο Μάκρι.

«Λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί. Έδωσα οδηγίες στο προσωπικό του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις αρχές της Αργεντινής για να ενισχυθούν οι διευθετήσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο και να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος», ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.

Ακολούθησε νέα αναταραχή στις αγορές, με το αργεντίνικο χρηματιστήριο να κλείνει με πτώση 5,11% και το πέσο να συνεχίζει την κατρακύλα: μόνο χθες απώλεσε 6,99% της αξίας του, ενώ η ισοτιμία του αργεντίνικου νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε έως 34,38 πέσος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος της Αργεντινής από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν επετράπη η ελεύθερη διακύμανσή του.

Το πέσο κατέρρευσε παρά την πώληση 500 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα το τελευταίο διήμερο, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα του Μπουένος Αϊρες να εξυπηρετήσει το χρέος του.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μ. Μάκρι προέβη χθες σε διάγγελμα, στο οποίο τόνιζε πως το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς» ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα».

Οι δηλώσεις του νεοφιλελεύθερου προέδρου -η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί διαρκώς καθώς τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας με περικοπές συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο- είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα: επέτεινε τις αμφιβολίες των επενδυτών και τις ανησυχίες περί κήρυξης νέας στάσης πληρωμών.

Η οικονομία της Αργεντινής, η τρίτη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 19,6% και για όλη τη χρονιά η άνοδός του αναμένεται να φτάσει το 30%, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες και ξεσηκώνοντας τα συνδικάτα.

AP Photo/Natacha Pisarenko
Η CGT, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Αργεντινής, έχει καλέσει σε 24ωρη γενική απεργία την 25η Σεπτεμβρίου, ενώ μία μέρα πριν ακόμη δύο μικρότερα συνδικάτα της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν 36ωρη απεργία διαμαρτυρόμενα εναντίον του ΔΝΤ.

Η κατάσταση είναι όλο και πιο τεταμένη στην Αργεντινή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων που την πλήττουν σχεδόν κάθε δεκαετία.

Η πιο πρόσφατη, το 2002, κορυφώθηκε με την κήρυξη στάσης πληρωμών που συνέθλιψε τη μεσαία τάξη οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα