Κίνα: Πυραυλική δοκιμή κοντά στην κορεατική χερσόνησο

Ένα νέο τύπο κατευθυνόμενου πυραύλου δοκίμασε πρόσφατα η Κίνα στη βορειοανατολική θάλασσα κοντά στην κορεατική χερσόνησο, λίγες ώρες μετά τις εκλογές της Νότιας Κορέας και εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, η δοκιμή στη θάλασσα Bohai διεξήχθη για να «αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απειλές για την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου.

Η δήλωση ωστόσο δεν αναφέρει πότε έλαβε χώρα η εκτόξευση, μόνο ότι συνέβη «πρόσφατα», ενώ δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες ούτε για τον πυραύλο ή τον τύπο της πλατφόρμας από την οποία εκτοξεύθηκε.

Σημειώνεται, ότι η ανακοίνωση ήρθε την ημέρα που οι Νοτιοκορεάτες εξέλεξαν τον πρώην δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Moon Jae-In στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά από το σκάνδαλο που οδήγησε στην έκπωση της προηγούμενης ηγέτιδας της χώρας.

Η δοκιμή έρχεται επίσης τη στιγμή που η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο Κορέες εμπλέκονται σε μια πολύπλοκη διπλωματική διαμάχη γύρω από τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγιάνγκ και ενδεχόμενες νέες πυρηνικές δοκιμές της.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας στη Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσει τις βορειοκορεατικές απειλές, αλλά η Κίνα θεωρεί την ανάπτυξη του συστήματος απειλή για τις ισορροπίες ασφαλείας στην περιοχή και τις δικές της ικανότητες βαλλιστικών πυραύλων.

Το σύστημα THAAD έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί και να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια της τελικής τους φάσης πτήσης.

Τέλος, η Κίνα δήλωσε επίσης ότι τα στρατεύματά της πραγματοποίησαν ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας, τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άσκησε πιέσεις στον ηγέτη της χώρας Kim Jong-un προκειμένου να περιορίσει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα