Κίνα προς ΗΠΑ: Δεν παραχωρούμε ούτε εκατοστό των εδαφών μας

Η Κίνα δεν έχει επεκτατικές τάσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν θα παραχωρήσει “ούτε εκατοστό” από τα ιστορικά εδάφη της, διαμήνυσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών, κυρίως για τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν.

“Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του επεκτατισμού, ούτε της αποικιοκρατίας” αλλά “δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ούτε εκατοστό από τα εδάφη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας”, είπε ο κ. Σι στη συνάντηση που είχε με τον Μάτις, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CCTV. “Από αυτά που ανήκουν σε άλλους, δεν θέλουμε τίποτα”, πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και στρατού στα διεκδικούμενα νησάκια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έχει ως στόχο τον “εκφοβισμό” των γειτονικών χωρών. Η Κίνα και άλλες έξι χώρες διεκδικούν εδάφη στην περιοχή αυτή ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν συχνά πολεμικά σκάφη στα ύδατα που το Πεκίνο υποστηρίζει ότι του ανήκουν.

Τον περασμένο μήνα το Πεντάγωνο απέσυρε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Κίνα για να συμμετάσχει σε πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό λόγω των ενεργειών του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Μάτις συζήτησε επίσης με Κινέζους αξιωματούχους την κατάσταση στην Ταϊβάν και την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ο Κινέζος ομόλογός του, Ουέι Φένγκε, του επισήμανε στη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους ότι οι δύο χώρες τους μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού μόνο εφόσον διατηρήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό τους, τη συνεργασία τους και την πολιτική της μη αντιπαράθεσης. Πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και των ΗΠΑ θα έπρεπε να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα