Κίνα και Ν. Κορέα συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια στη Β. Κορέα υπό όρους

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσαν σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια, αν προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου.

Ο Μουν και ο Λι βρίσκονται στο Τόκιο για να συμμετάσχουν στην τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε με θέμα τη Βόρεια Κορέα.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ένα λαμπρό μέλλον για τη Βόρεια Κορέα, όπως για παράδειγμα να διασφαλίσουν την ασφάλεια του καθεστώτος και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Γιανγκ- Τσαν.

Λίγο πριν από την έναρξη της τριμερούς συνόδου ο Λι δήλωσε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Άμπε επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Ιαπωνία θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ, αν λυθεί το πυρηνικό και βαλλιστικό ζήτημα καθώς και το θέμα της απαγωγής Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα