Κίνα για κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία: Το Πεκίνο θα υπερασπιστεί τα κινεζικά “συμφέροντα”

Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα την πλήρη αντίθεσή του στις “μονομερείς” κυρώσεις που ψήφισε χθες η αμερικανική Γερουσία σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κίνα θα αντιταχθεί “αποφασιστικά” σε κάθε μέτρο που υπονομεύει τα “συμφέροντά της”.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες κυρώσεις για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την υποτιθέμενη παρέμβασή της στις προεδρικές εκλογές στη χώρα, αφήνοντας πλέον τη σκυτάλη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι αυτή τη σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Το κείμενο αυτό, που αποκηρύχθηκε από τη Μόσχα και επικρίθηκε από τις Βρυξέλλες διότι μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιβάλλει κυρώσεις επίσης στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

“Λάβαμε υπόψη ότι η Ρωσία, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες, αντέδρασαν έντονα. Από την πλευρά της, η Κίνα ανέκαθεν πίστευε ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος τους κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Δεν εγκρίνουμε την υιοθέτηση μονομερών κυρώσεων (…) και η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε μέτρο που θα μπορούσε να υπονομεύσει τα συμφέροντά της”, δήλωσε ο Λου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Κορέα, της οποίας το Πεκίνο είναι ο βασικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος, ίσως υποστούν συνέπειες από τις προτεινόμενες κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί σε κάθε περίπτωση να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Γερουσίας και τότε θα χρειαζόταν στο Κογκρέσο μια πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερισχύει η απόφαση αυτή έναντι του ‘όχι’ του Αμερικανού προέδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα