Κίνα:Επιστήμονες τροποποίησαν έμβρυα για να μην προσβάλλονται από HIV

e3be531c663a8efa733a83b4a863ed65-696x464

Να επέμβουν για δεύτερη φορά στα κύτταρα ανθρώπινων εμβρύων κατάφεραν Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι αυτή τη φορά δημιούργησαν ανθεκτικά κύτταρα στο ιό του AIDS.

Η νέα επιτυχία των Κινέζων ερευνητών έρχεται μετά από μία αντίστοιχη ανακοίνωση που είχε γίνει πέρσι τον Απρίλιο, όταν είχαν επέμβει σε ένα γονίδιο που προκαλούσε κάποια ασθένεια του αίματος. Αυτή τη φορά όμως το διακύβευμα ήταν πιο σοβαρό, καθώς στόχος ήταν να καταφέρουν να αποκτήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα αντιστάσεις απέναντι στον ιό HIV.

Η νέα τροποποίηση, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Γιονγκ Φαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γουανγκτζού, έγινε με την ισχυρή μέθοδο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και τα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από τρεις μέρες. Τα γονιμοποιημένα ωάρια είχαν ληφθεί από κλινικές και θεωρούνταν ακατάλληλα για εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή περιείχαν έξτρα χρωμοσώματα. Αντί να καταστραφούν αμέσως, χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά από τους επιστήμονες για τη γενετική τροποποίηση.

Η ανάλυση που έγινε στην συνέχεια έδειξε ότι υπήρξε μια μικρή αλλά σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια των Κινέζων ερευνητών. Το ποσοστό της επιτυχίας αν και σχετικά χαμηλό (μόλις 4 στα 26 έμβρυα) είναι ενθαρρυντικό,καθώς και τα τέσσερα αυτά έμβρυα δεν έφεραν την επιθυμητή μετάλλαξη σε όλα τα χρωμοσώματά τους.

Όπως δήλωσαν άλλοι επιστήμονες, το γεγονός αυτό δείχνει τις πολλές τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη για να τροποποιηθεί με ακρίβεια ένα ανθρώπινο έμβρυο. Και βέβαια, υπάρχει πάντα το ζήτημα της βιοηθικής, το γεγονός δηλαδή ότι οι ερευνητές «παίζουν» με ένα -έστω μη βιώσιμο- έμβρυο.

Οι ίδιοι οι Κινέζοι επιστήμονες πάντως επισήμαναν στη δεύτερη αυτή επιστημονική δημοσίευσή τους ότι «τέτοια πειράματα είναι σημαντικό να γίνονται, όσο συζητούνται τα ηθικά και νομικά ζητήματα. Πιστεύουμε όμως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι μέσω της τροποποίησης πρώιμων εμβρύων, πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά, ωσότου μπορέσουμε να λύσουμε τόσο τα ηθικά, όσο και τα επιστημονικά προβλήματα» υποστήριξαν.

Αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας απόφασης που είχε παρθεί σε διάσκεψη βιολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων το 2015 που είχε καταλήξει σε συστάσεις να μην εμφυτεύονται σε μήτρα γυναίκας έμβρυα τα οποία έχουν περάσει από γενετική επεξεργασία. Πάντως οι επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη, καθώς δεν υπάρχει κοινή θέση για το μέχρι που πρέπει να προχωρούν αυτού του είδους οι έρευνες, με τους περισσότερους από τους αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αυτού του είδους τα πειράματα σε ανθρώπινα έμβρυα, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πειραματόζωα για αυτή την δουλειά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα