Κίνα:Ανάπτυξη 6,9% – Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και μια 25ετία

oijom,Ανάπτυξη 6,7% σημείωσε σε ετήσια βάση η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατά το α’ τρίμηνο του 2016, ελαφρώς χαμηλότερα από την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου του 2015 που ήταν στο 6,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση τα τελευταία 7 χρόνια.

Τα στοιχεία βρίσκονται σε συμφωνία με τις προβλέψεις των αναλυτών και καταδεικνύουν ότι η στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,5% – 7% για το 2016 είναι εφικτός για όσο τουλάχιστον εξακολουθήσει η χρήση των εργαλείων στήριξης της οικονομίας.

Για το 2015, η Κίνα πέτυχε ανάπτυξη 6,9% – που είναι και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και μια 25ετία.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν συγκρατημένη, με τους δείκτες Shanghai Composite και Hang Seng νε υποχωρούν κατά 0,3%και κατά 0,4% αντίστοιχα.

Το δολάριο Αυστραλίας, ενδεικτικό για την ψυχολογία της κινεζικής αγοράς, ενισχύθηκε κατά 0,2%, ενώ το γουάν είχε μικρή μεταβολή στο 6,4868 έναντι του δολαρίου.

Σήμερα ανακοινώθηκαν επίσης τα στοιχεία επενδύσεων πάγιων περιουσιακών στοιχείων (FAI), της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων.
Κατά το α’ τρίμηνο ο FAI ενισχύθηκε κατά 10,7% σε ετήσια βάση, λίγο πάνω από το 10,3% που είχε προβλέψει το Reuters. Για τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν στο 10,5% έναντι προβλέψεων για αύξηση 10,4% , η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 6,8% σε σχέση με πέρυσι, έναντι πρόβλεψης για 5,9% από το Reuters.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη αποκαλύπτουν ότι η επιθετική νομισματική πολιτική τελικά απέδωσε καρπούς, ανέφερε ο Jing Ulrich, αντιπρόεδρος του τμήματος Asia Pacific της JPMorgan.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Νομέμβριο του 2014, ενώ έχει επίσης μειώσει την υποχρέωση τήρησης αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα