Κέρι: Θα είχε αξία να ζητούσε συμβουλές ο Τραμπ πριν τις επικοινωνίες με ξένους ηγέτες

tzonΘα είχε αξία ο Ντόναλντ Τραμπ να ζητούσε συμβουλές από το υπουργείο Εξωτερικών προτού επικοινωνήσει με ξένους ηγέτες, δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, στον απόηχο της συνομιλίας του νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, που προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Κίνας.

Μιλώντας σε εκδήλωση, ο κ. Κέρι αποκάλυψε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον κ. Τραμπ, πριν από τις συνομιλίες του τελευταίου με τους αρχηγούς ξένων κρατών.

«Νομίζω θα είχε αξία να άκουγε τουλάχιστον ορισμένες συμβουλές, αν θα τις ακολουθήσει είναι άλλο θέμα», είπε ο κ. Κέρι.

Η επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός προέδρου των ΗΠΑ, αφότου ο Τζίμι Κάρτερ αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας», το 1979.

Το Πεκίνο αντιδρά σε οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν, ενώ είναι καχύποπτο έναντι της κ. Τσάι, εκτιμώντας ότι επιθυμεί να ασκήσει πίεση για επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού.

Νωρίτερα, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς χαρακτήρισε «ευγενικό τηλεφώνημα» την επικοινωνία του νικητή των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα