Κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Στο επίπεδο άνω των 680 μονάδων στοχεύει  σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια κυρίως των τραπεζικών μετοχών εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου στο ίδιο ανοδικό μοτίβο που χαρακτηρίζει τον μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,55% στις 680,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.796,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,48% στις 469,63 μονάδες.

Το ΧΑ έχει ήδη καταγράψει πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, σημειώνοντας συνολικά κέρδη 9,6% στον Γενικό Δείκτη και 20,90% στον τραπεζικό. Μέσα σε αυτές τις πέντε εβδομάδες, ο Γενικός έχει καταγράψει μόνο έξι πτωτικές συνεδριάσεις, με οριακές απώλειες στις περισσότερες εξ αυτών, γεγονός που τον έχει οδηγήσει σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών.

Το τελευταίο αυξάνει τις πιθανότητες η αγορά να ενθυλακώσει τα κέρδη του μήνα όσο πλησιάζει προς το τέλος του, με τις 660 μονάδες να θεωρούνται η πρώτη μεγάλη στήριξη. Ωστόσο, αν δείξει η αγορά ότι έχει τις αντοχές να δοκιμαστεί με τις 690 μονάδες, τότε πολλοί short θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μεγάλη αλλαγή της τάσης σε ανοδική.

Επίσης, η συμπεριφορά των τραπεζών στις επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμη, καθώς ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται εντός κρίσιμων και σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων στη ζώνη των 460-480 μονάδων. Για να υπάρχουν ελπίδες βιώσιμης ανοδικής κίνησης πάνω από τις 690 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη θα απαιτηθούν και οι ανάλογοι θετικοί καταλύτες που θα την τροφοδοτήσουν.

Για να γίνει αυτό, σίγουρα η αγορά θα περιμένει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα 16 προαπαιτούμενα, η οποία και θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ, των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Βέβαια, μετά και τα αρνητικά μηνύματα που δείχνει να εκπέμπει η αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθούν κάποιες από τις απαιτούμενες δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου, προκειμένου το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να κρίνει θετικά την Ελλάδα.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Εθνική και Ελλάκτωρ κινούνται με κέρδη άνω του 2%, αν και νωρίτερα είχαν βρεθεί ακόμη και άνω του +3%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με το δικό της +1,98% και την Τέρνα Ενεργειακή με το δικό της +1,38%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Eurobank, Λάμδα, Βιοχαλκο, Coca Cola, ΟΤΕ, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Σαράντης.

Χωρίς μεταβολή αρκετοί τίτλοι, όπως οι οι Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Aegean, με την τελευταία να αναζητεί κατεύθυνση μετά την ανακοίνωση περί έκδοσης ομολογιακού. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι ΔΕΗ, Grivalia και ΟΠΑΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα