Site icon The Indicator

Κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χθες στο Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή νέων δασμών όσο θα διαπραγματεύονται χαμηλότερα εμπόδια για το διατλαντικό εμπόριο, σε ένα σημάδι ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. χαμηλώνουν τους τόνους στην εμπορική αντιπαράθεση που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. “θα αναστείλουν τους νέους δασμούς” όσο θα προχωρά η διαπραγμάτευση, ενώ θα επανεξετάσουν τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε χάλυβα και αλουμίνιο από την πλευρά των ΗΠΑ και τα αντίποινα από την Ε.Ε. δήλωσε ο Γιούνκερ.

“Ξεκινάμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “ξεκινά μια νέα φάση” στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 388,05 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 1,1% στις 12.730,86 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,6% στις 5.462,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 7.665,26 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5%.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ να επαναλάβει ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα “τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019”. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με ρυθμό τα 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα μειώσει τις αγορές στα 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και μετά θα λήξουν οι αγορές.

Exit mobile version