Κέρδη κοντά στο 18% για τις αναδυόμενες αγορές στο α’ εξάμηνο

Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετά από καλύτερο εξάμηνο για τις μετοχές της περιοχής από το 2014, αν και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια κόπωσης στην Κίνα καθώς το γουάν σημειώνει το καλύτερο τρίμηνο από το 2008.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχωρεί σήμερα κατά 0,6% οδεύοντας προς μία μικρή εβδομαδιαία πτώση, ωστόσο από τις αρχές του έτους και το τελευταίο εξάμηνο έχει σημειώσει κέρδη κοντά στο 18%.

Το γουάν της Κίνας σημειώνει κέρδη τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και οδεύει στο καλύτερο τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2008 και την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο του 2005, λαμβάνοντας ώθηση, όπως και τα περισσότερα από τα assets των αναδυόμενων αγορών, από την χειρότερη πορεία του δολαρίου εδώ και επτά χρόνια.

Το πέσο του Μεξικού ενισχύεται κατά 14,5% από τις αρχές του έτους, ενώ η βελτίωση της ανάπτυξης στην Πολωνία κατέστησε το ζλότυ το δεύτερο καλύτερο παγκόσμιο νόμισμα σε αποδόσεις, με κέρδη 12,6%.

Το ραντ Νοτίου Αφρικής υποχωρεί 0,6%, μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Malusi Gigaba ότι η χώρα χρειάζεται “δραστικά μέτρα” για να αποφύγει την αργή ανάπτυξη.

Το ραντ έχει ενισχυθεί περίπου 5% από την αρχή του έτους, αν και η πολιτική αβεβαιότητα και ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν περιορίσει τα κέρδη.

Ενώ το δολάριο – το οποίο σημειώνει τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες εδώ και επτά χρόνια – έχει στηρίξει τα τα πρόσφατα κέρδη που έχουν σημειώσει τα νομίσματα της περιοχής των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ρητορική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών γύρω από την νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα νομίσματα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ανοίγοντας την πόρτα για πιθανή αλλαγή των επιθετικών έκτακτων μέτρων τόνωσης της τράπεζας την Τρίτη, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές αυτή την εβδομάδα με το ευρώ να σκαρφαλώνει σε υψηλά 14 μηνών και άνω του 1,14 έναντι του δολαρίου, ενώ τα ομόλογα οδηγήθηκαν σε ισχυρό sell-off.

Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 0,6%, ή κατά 27 σεντς, στα 45,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται κατά 0,6% ή 30 σεντς στα 47,72 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. σημειώνουν άνοδο 5,1% αυτή την εβδομάδα, ενώ το Brent έχει κερδίσει 4,8%, σημειώνοντας και τα δύο τη μεγαλύτερη άνοδοαπό την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου.

Ωστόσο, οι τιμές του μαύρου χρυσού οδεύουν προς το χειρότερο εξάμηνο από το 1998 με πτώση 16% έναντι πτώση 19% τότε.

ΠΗΓΗ: iForex

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα