Κένυα και Τανζανία θυμούνται τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 1998

Το πρωί της 7ης Αυγούστου 1998 τεράστια έκρηξη κατέστρεψε το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο κέντρο του Ναϊρόμπι και λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε έκρηξη στη Νταρ ες Σαλάμ. Συνολικά 224 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν, στην πλειονότητά τους Αφρικανοί.

Στο Ναϊρόμπι πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική τελετή στην οποία συμμετείχαν οικογένειες των θυμάτων, επιζώντες και αξιωματούχοι. Συγκεντρώθηκαν στο πάρκο του μνημείου της 7ης Αυγούστου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο σημείο όπου στεκόταν η αμερικανική πρεσβεία, η οποία πλέον έχει μεταφερθεί σε μια πολυτελή συνοικία της κενυατικής πρωτεύουσας.

«Πριν 20 χρόνια ο διάβολος έδειξε το τρομερό του πρόσωπο στην Κένυα και την Τανζανία. Μία Παρασκευή πρωί οι τρομοκράτες της αλ Κάιντα πυροδότησαν βόμβες κοντά στις αμερικανικές πρεσβείες εδώ στο Ναϊρόμπι και τη Νταρ ες Σαλάμ», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κένυα Ρόμπερτ Γκόντεκ.

«Οι τρομοκράτες προσπάθησαν να μας διχάσουν. Προσπάθησαν να διχάσουν τους Αμερικανούς και τους Κενυάτες. Προσπάθησαν να επιτεθούν στον πολιτισμό. Και απέτυχαν», τόνισε.

Με τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις έγινε γνωστός παγκοσμίως ο Οσάμα μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, τρία χρόνια πριν η οργάνωση εξαπολύσει τις πιο φονικές επιθέσεις στην Ιστορία, την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς.

Ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Κένυας Μάρτιν Κιμάνι δήλωσε στη διάρκεια της τελετής ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, «όμως η χώρα μας έχει κάνει τεράστια βήματα για να προετοιμαστεί καλύτερα ώστε να είναι πιο έτοιμη και μέρος της ετοιμότητας αυτής είναι η συνεργασία μας με τους εταίρους μας».

Το 2013 ένοπλοι από τη σομαλική τρομοκρατική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, σκότωσαν τουλάχιστον 67 ανθρώπους στο εμπορικό κέντρο Westagate στο Ναϊρόμπι, σε μια επίθεση που διήρκησε τέσσερις ημέρες καθώς οι κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας πολιορκούσαν το κτίριο.

Το 2015 ένας μαχητής των αλ Σεμπάμπ σκότωσε εν ψυχρώ 148 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους φοιτητές, σε επίθεση στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα στην ανατολική Κένυα.

«Από τη Νέα Υόρκη ως το Παρίσι, από το Μπαλί ως τη Γκαρίσα, μέχρι το εμπορικό κέντρο Westgate, οι τρομοκράτες συνέχισαν τη φονική τους ατζέντα», κατήγγειλε ο Γκόντεκ.

«Όμως σήμερα (…) λέμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι αν και έχουμε υποφέρει, δεν έχουμε ηττηθεί», τόνισε. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους διακινητές του θανάτου και της καταστροφής να μας κερδίσουν», πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα δεν έχει σημειωθεί άλλη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα. Σύμφωνα με τον Κιμάνι, οι προσπάθειες των κενυατικών αρχών και των συμμάχων τους να ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας και Πληροφοριών αποδίδουν καρπούς.

Η αστυνομία της χώρας ανακοινώνει τακτικά τη σύλληψη φερόμενων μελών των αλ Σεμπάμπ, τα οποία συχνά έχουν στην κατοχή τους υλικά για τη διάπραξη επιθέσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα