Ιταλία: O υπουργός Αθλητισμού στο στόχαστρο των εισαγγελέων για μίζες

Νέες εξελίξεις προστίθενται στην ευρύτατη δικαστική έρευνα για τις κρατικές εργολαβίες στην Ιταλία. Σήμερα πρόκειται να ανακριθεί από τους εισαγγελείς της Ρώμης ο επιχειρηματίας Τιτσιάνο Ρέντσι, πατέρας του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Σε βάρος του Τιτσιάνο Ρέντσι διεξάγεται έρευνα για «συμμετοχή σε αθέμιτη άσκηση επιρροής
» αναφορικά με τις προμήθειες του ιταλικού δημοσίου και τις εταιρίες που παίρνουν μέρος στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι ουδέποτε είχε κάποιο χρηματικό όφελος. Παράλληλα, όμως, η υπόθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ιταλική κυβέρνηση. Η εισαγγελία της Ρώμη διεξάγει έρευνα και σε βάρος του υπουργού Αθλητισμού Λούκα Λόττι (μέχρι πρότινος υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης), ο οποίος είναι από τους κύριους συνεργάτες του Ρέντσι.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, φέρεται να αποκάλυψε στον υπεύθυνο της Κρατικής Υπηρεσίας Προμηθειών της Ιταλίας ότι η αστυνομία, με εντολή των δικαστικών, είχε τοποθετήσει κοριούς στο γραφείο του. Το κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισε να καταθέσει «πρόταση δυσπιστίας», σε βάρος του Λότι. Το κύριο ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι αν η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι θα μπορέσει να εξασφαλίσει -στην Γερουσία- την απαιτούμενη πλειοψηφία για να «θωρακίσει» τον υπουργό Αθλητισμού — κάτι που στην φάση αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο, λόγω και της πρόσφατης διάσπασης του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Ο Λούκα Λότι συνεχίζει να δηλώνει απόλυτα αθώος και χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση «επαίσχυντη εκστρατεία». Αν όμως δεν παραιτηθεί πριν ψηφισθεί η πρόταση δυσπιστίας, κινδυνεύει να βάλει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τζεντιλόνι, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντική κοινοβουλευτική ήττα . Όσο για τον Ματέο Ρέντσι, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει πιθανότατα την πιο κρίσιμη δοκιμασία της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα