Ιταλία: Οι τράπεζες εξετάζουν από κοινού διάσωση των τραπεζών του Βένετο

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ιταλικές τράπεζες, εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών Popolare di Vicenza και Veneto Banca παρέχοντας ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να ηγηθεί της διάσωσης, ωστόσο η ευρωπαϊκή αρχή για τον ανταγωνισμό έχει απαιτήσει ως όρο την ιδιωτική είσοδο κεφαλαίων προκειμένου να εγκρίνει τη διάσωση. Σημειώνεται ότι οι δυο τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Οι ιταλικές τράπεζες, που έχουν βάλει ήδη 3,4 δισ. ευρώ στις δυο ανταγωνίστριές τους, δήλωναν μέχρι τώρα ότι δεν πρόκεται να χορηγήσουν άλλα κεφάλαια.

Σύμφωνα με πηγή ωστόσο, οι τράπεζες φοβούνται ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο κόστος για τις ίδιες αν εκκαθαριστούν οι δυο τράπεζες του Βένετο. Σε αυτή την περίπτωση οι πιο εύρωστες τράπεζες θα έπρεπε να συμπληρώσουν κεφάλαια στο ταμείο προστασίας των καταθετών.

Σημειώνεται τέλος, ότι το σχέδιο έχει τη στήριξη ορισμένων εκ των κορυφαίων ιταλικών τραπεζών, αλλά θεωρείται κρίσιμη η συμμετοχή ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με την πηγή του Reuter, ενώ κάθε τράπεζα θα συμμετέχει βάσει του μεγέθους των καταθέσεών της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα