Ιταλία: Κρίσιμο υπουργικό στη σκιά της Moody’s και της ενδοκυβερνητικής κρίσης

Δεν φαίνεται να υποχωρεί η ιταλική κυβέρνηση από τον στόχο για έλλειμμα 2,4% το 2019, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκούνται από την πλευρά της Κομισιόν αλλά και των αγορών, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί να δείξει ότι επικρατεί μια εικόνα ενότητας και σύμπνοιας που θα επιτρέψει στην ιδιότυπη κυβέρνηση της Ρώμης να έχει διάρκεια.

Προσερχόμενος πριν από λίγο στο υπουργικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το newmoney.gr,  ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη δεν προτίθεται να αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, διαψεύδοντας έτσι το δημοσίευμα της εφημερίδας Foglio ότι υπάρχουν σκέψεις για μείωση του στόχου του ελλείμματος στο 2,1%.

Νωρίτερα, και ο έτερος αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει στο 2,4%.

Παράλληλα, και οι δύο εμφανίστηκαν λίγο ως πολύ αδιάφοροι για την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον οίκο Moody’s.

«Υποδεχόμαστε τις υποβαθμίσεις με ένα πλατύ χαμόγελο», δήλωσε ο Ντι Μάιο, ενώ και ο Σαλβίνι αναφέρθηκε στην υποβάθμιση. Όπως είπε από τη λίμνη του Κόμο «η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά τους οίκους αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ασυνεννοησίες». «Κάνω γιόγκα για να τα ξεπεράσω», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, παράλληλα, συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών. Όχι, για να τινάξουμε στον αέρα κυβερνήσεις ή για να φοβηθούμε οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν στις κρίσεις τους, όπως θα συμβεί και αυτή την φορά. Είναι ένας καλός προϋπολογισμός και θα πάμε μέχρι τέλους».

«Η Ιταλία είναι μια γερή χώρα και η προοπτική της οικονομίας της είναι σταθερή. Οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι κάτι το σημαντικό», κατέληξε ο Ματτέο Σαλβίνι.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε σε «Baa2» το αξιόχρεο της Ιταλίας επικαλούμενη το «πρωτοφανές» έλλειμμα, το οποίο θα διατηρήσει στο τρέχον υψηλό επίπεδο του 130% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας. Μια υποβάθμιση που ήταν αναμενόμενη μετά την κατάθεση του «υπερ-φιλόδοξου» προϋπολογισμού (που θέτει τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4%). Ωτσοσο, η στάση των δύο αντιπροέδρων μπορεί να ερνηνευτεί και από ότι στην έκθεση του οίκου υπάρχει και σωρεία θετικών σχολίων για την ιταλική οικονομία και τις προοπτικές της.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα, χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» το ιταλικό χρέος, το οποίο φθάνει στο 130% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον Σαβόνα, ο βασικός στόχος της ιταλικής οικονομικής πολιτικής είναι να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ανάπτυξης του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3%.

«Η Ιταλία δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η πραγματική πρόκληση είναι να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επενδύσεις, κάτι που θα βοηθήσει ώστε η ανάπτυξη να διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3%», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, οι δυο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τα μεταξύ τους ρήγματα μετά την πρώτη σοβαρή διαμάχη στην πεντάμηνη συγκατοίκησή τους στην κυβέρνηση της χώρας.

Σημειώνεταιο ότι ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Ντι Μάιο, κατηγόρησε τον Σαλβίνι και το κόμμα του για κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο με την οποία προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», μέσω φορολογικής αμνηστίας..

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι με βίντεο στο Facebook αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, αναφέροντας ότι ο Ντι Μάιο κρατούσε σημειώσεις την ώρα που διαβαζόταν το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν με τον Ντι Μάιο να ποστάρει με τη σειρά του άλλο βίντεο αναφέροντας ότι δεν θα χρεωθεί με τον χαρακτηρισμό του «ψεύτη».

«Οι εχθροί μας είναι εκτός και όχι εντός κυβέρνησης, ας μιλήσουμε γι’ αυτό σαν μια οικογένεια», σχολίαζε χθες ο σαλβίνι. Εξέφρασε δε την πρόθεση του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυγή της κρίσης με τον κυβερνητικό του εταίρο, με αφορμή το νόμο για τη φορολογική αμνηστία.

«Είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε από το φορολογικό νόμο κομμάτια για οποία έχει ενστάσεις το Κίνημα των Πέντε Αστέρων» τόνισε. Πρόσθεσε όμως ότι ορισμένοι βουλευτές των 5 Αστέρων χρησιμοποιούν κοινοβουλευτικές πρακτικές που ταιριάζουν περισσότερο στην αντιπολίτευση για να μπλοκάρουν το μέτρο.

Σημειώνεται πως αν και ο Σαλβίνι αρχικά υποστήριξε ότι δεν θα παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, αναφέροντας πως θα είναι παρών προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ρώμη θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της και θα απαντήσει στην Κομισιόν αναφορικά με τον πληθωρισμό έως το μεσημέρι της Δευτέρας 22/10.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα