Ιταλία: Επέστρεψαν στην χώρα τα λείψανα του τελευταίου βασιλιά της χώρας

Πίσω στη γενέτειρά του μεταφέρθηκαν τα λείψανα του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Βίκτωρος Εμμανουήλ Γ’, ο οποίος έζησε στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και πέθανε στην εξορία το 1947. Τα λείψανα έφθασαν από την Αίγυπτο στο Τορίνο, όπου βρίσκεται το οικογενειακό μαυσωλείο.

Τα λείψανα του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας ενώθηκαν με αυτά της συζύγου του, βασίλισσας Ελένης, τα οποία επίσης μεταφέρθηκαν στο Τορίνο. Η βασίλισσα Ελένη πέθανε το 1959 στο Μονπελιέ.

Η 46χρονη βασιλεία του Βίκτωρος – Εμμανουήλ Γ’, που ανέβηκε στο θρόνο μετά τη δολοφονία του πατέρα του Ουμβέρτου Α’ το 1900, σημαδεύτηκε από την επικράτηση του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1922, γεγονός για το οποίο ο βασιλιάς δέχτηκε την κριτική πως δεν μπόρεσε να το αποτρέψει.

Επίσης, δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι εγκατέλειψε τη Ρώμη το 1944, μετά την ήττα του Άξονα.

Ο μονάρχης παραιτήθηκε από τον θρόνο το 1946 υπέρ του γιου του, Ουμβέρτου Β’, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρηθεί η μοναρχία στην Ιταλία, στο σχετικό δημοψήφισμα.

Μετά την ψήφο των Ιταλών υπέρ της Δημοκρατίας, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ εξορίστηκε στην Αίγυπτο όπου πέθανε μέσα σε έναν χρόνο.

Το μεταπολεμικό ιταλικό Σύνταγμα απαγόρευε σε όλους τους αρσενικούς απογόνους του βασιλικού οίκου της Σαβοΐας να πατήσουν το πόδι τους στην Ιταλία εξαιτίας της υποστήριξης που έδειξε η βασιλική οικογένεια στον Μουσολίνι.

Η απαγόρευση ήρθη το 2002.

Πρόσφατα, ο εγγονός του Ουμβέρτου Β’ δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης πως η μόνη σωστή τοποθεσία για τα λείψανα της βασιλικής οικογένειας είναι το Πάνθεον, στη Ρώμη.

Ο οίκος της Σαβοΐας είναι μια από τις παλαιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο, έχοντας ιδρυθεί το 1003 στην ιστορική περιοχή της Σαβοΐας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα