«Ισχυρό μήνυμα» η συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ

Ως μια συνάντηση με «ισχυρό μήνυμα, τόσο συμβολικά όσο και οικονομικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη ΔΕΘ, την Ελλάδα και την οικονομία της, στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Ρος εξέφρασε τη χαρά του επειδή, όπως είπε, η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μομέντουμ για τη χώρα μας. Σημείωσε, δε, πως παλιά ερχόταν πολύ συχνά στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας, που υποδέχτηκε τον Αμερικανό υπουργό στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ και σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και είναι μήνυμα συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς δίνει τον τόνο πως πέρα από τους στενούς δεσμούς οι δύο χώρες έχουν προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας εταιριών στον τομέα των επενδύσεων.

«Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην ΔΕΘ 2018 ως τιμώμενης χώρας υπογραμμίζει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Στέλνει μήνυμα συμβολικού και οικονομικού χαρακτήρα καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, την οικονομική κρίση» σημείωσε στο Twitter ο πρωθυπουργός, ο οποίος το Σάββατο αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την ανακούφιση της κοινωνίας που θα σηματοδοτήσει και την ουσιαστική έξοδο απ’ τα μνημόνια.

Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση επικεντρώθηκε στις εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων, που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτούνται με τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα.

Επιπλέον, τονίστηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι πολύ σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού – real estate, υποδομών και ενέργειας (Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ελληνικό και λιμάνια).

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, τονίστηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται στους παραπάνω τομείς, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι το στοίχημα των επόμενων χρόνων θα είναι η στήριξη των ελληνικών startups, δεδομένης και της εξαιρετικά ενισχυμένης παρουσίας τους και στη φετινή ΔΕΘ, αφού για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αυτήν 120 νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα