Ισχυρή ώθηση από τις εξαγωγές στην ελληνική βιομηχανία

Νέα αύξηση, για δέκατο διαδοχικό μήνα, κατέγραψε τον Αύγουστο ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας, εξέλιξη που φανερώνει ο μεταποιητικός κλάδος της οικονομίας κινείται σταθερά σε ανοδική τροχιά, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης αύξησης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Αυγούστου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2016, παρουσίασε αύξηση 6,1% έναντι αύξησης 2% στην αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

Είναι ο δέκατος διαδοχικός μήνας, που ο τζίρος της βιομηχανίας καταγράφει άνοδο (από τον Νοέμβριο του 2016) και κατά ένα μεγάλο μέρος, αυτό οφείλεται στις εξαγωγικές επιδόσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΤΑΤ, τον Αύγουστο ο τζίρος της βιομηχανίας από τις πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 19,2% ενώ οι πωλήσεις προς την εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 1,9%.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία Αυγούστου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2017, παρουσίασε μείωση 10,9%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2016 – Αυγούστου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016, παρουσίασε αύξηση 12,2%, έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 6,1% τον μήνα Αύγουστο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2016, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

• Αύξηση κατά 18,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

• Αύξηση κατά 5,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κλωστοϋφαντουργικών υλών, χημικών προϊόντων, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, βασικών μετάλλων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

• Αύξηση κατά 19,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.

• Μείωση κατά 1,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα